Sprísnené veterinárne kontroly hydiny začínajú meniť aj myslenie obchodných reťazcov. Kvôli zlepšeniu kvality začínajú s domácimi producentmi rokovať o zvýšení cien odoberanej hydiny. A opatrnejšie vnímajú odber tej najlacnejšej z Poľska.

„Reťazce už nepozerajú len na cenu. Uvedomujú si, že za kvalitné kura musí spotrebiteľ aj primerane zaplatiť,“ hovorí generálny riaditeľ topoľčianskej Hyzy Karol Ponesz. Po tom, čo jeho firma pred rokom kvôli nízkym cenám prestala Tescu dodávať celé kurčatá, teraz s reťazcom rokuje o obnovení kontraktu. „Do Tesca sa navyše vraciame iba so značkovými kurčatami a nie s lacnejšími výrobkami pod značkami reťazca. Rokovania síce nie sú jednoduché, ale Tesco už vyššie ceny akceptuje,“ hovorí K. Ponesz. Tie podľa neho musia ísť hore aj kvôli rastu cien obilnín. V posledných mesiacoch cena živého kurčaťa z farmy vzrástla o skoro tretinu. Slovenský spotrebiteľ si podľa neho musí zvyknúť na to, že za kvalitné a zdravé kurča musí primerane priplatiť. „My už vo vlastnej prevádzke žiadne rezervy nemáme. Je maximálne zefektívnená a primerane kvalitné kurča už lacnejšie vyprodukovať nevieme,“ hovorí K. Ponesz.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa