Rakúska dedina Illmitz pri Neziderskom jazere, v časti Seewinkel, hodinu cesty z Bratislavy, má síce len niečo vyše 2 300 obyvateľov, vo svete vín je však unikátom. Asi nikde inde sa neprodukuje v jednej dedine toľko vín, ktoré patria vo svojej kategórii medzi absolútnu svetovú špičku, zbierajú zlaté medaily na svetových súťažiach a sú aj komerčne úspešné. Illmitz to dokazuje v kategórii prírodne sladkých vín, pre ktoré má optimálne prírodné podmienky. Odtiaľto pochádzajú dvaja z troch najúspešnejších svetových producentov prírodne sladkých vín HansTschida a Gerhard Kracher, ale napríklad aj Willi Opitz, ktorý je zase považovaný za mága vinárskeho marketingu. Jeho vína pijú americkí prezidenti, jazdci formuly 1 a podávali sa aj na svadbe britského následníka trónu princa Williama. Prvý menovaný, Hans Tschida (na obrázku), prevzal nedávno v Londýne už štvrtýkrát za sebou titul najlepšieho producenta prírodne sladkých vín na svete Sweet Winemaker of the Year. Ten sa udeľuje najúspešnejšiemu vinárovi v tejto kategórii na londýnskej súťaži vín International Wine Challenge (IWC), ktorá je často považovaná za najprísnejšiu súťaž na svete. Zlatá medaila sa tu udeľuje totiž od 95 bodov, strieborná od 90 a bronzová od 85 bodov. Hans Tschida získal tento rok za svoje vína v Londýne osem zlatých, osem strieborných a päť bronzových medailí, čo mu vynieslo spomínaný titul. V trojke najlepších bolo aj ďalšie vinárstvo z Illmitzu – Kracher vinára Gerharda Krachera a trojicu dopĺňala Katie Dickinson z vinárstva Peller Estates z Niagara on the Lakes v Kanade.

Raj sladkých vín blízko hraníc

Vinárstvo rodiny Tschida pritom nepatrí medzi podniky s dlhou tradíciou, rodina sa začala vínu naplno venovať len pred 20 rokmi. V súčasnosti majú 30 ha viníc a 70 percent ich produkcie tvoria prírodne sladké vína, zvyšok červené. Najdôležitejšími odrodami sú Rizling vlašský, Chardonnay, Sämling, Muškát Ottonel, Tramín a Rulandské šedé. H. Tschida z nich produkuje vína, ktoré sa obsahom cukru držia skôr na dolnej hranici, rozhodne nie je zástancom hustých esencií, ktoré svojou konzistenciou pripomínajú skôr sirup a tiež majú o niečo vyšší obsah kyseliniek, ako je pri prírodne sladkých vínach bežné. (jh)