Aj keď zakladateľ a hlava firmy Tibor Doboly pôvodne neplánoval zapojiť do podnikania celú rodinu, dnes v nej pracuje jeho žena, syn aj synovec s manželkou. Firma aktuálne prechádza generačnou obmenou, keď sa T. Doboly sťahuje z vedenia a rieši jeho odovzdanie synovi Adriánovi, ako aj delenie kompetencií. I nová generácia chce udržať rodinný model a namiesto prudkého pokračovať v organickom raste.
Na začiatku bola choroba
Základy trnavskej firmy treba hľadať v deväťdesiatych rokoch, keď rodičom T. Dobolyho diagnostikovali rakovinu. V snahe pomôcť im našiel štúdie o účinkoch beta glukánu z hlivy ustricovej na imunitu. Ako absolvent bývalej Chemickotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) a šéf veľkej potravinárskej fabriky bol i členom vedeckej rady fakulty. Vedel, že na škole sa robil v tejto oblasti základný a aplikovaný výskum, ako aj experimenty, a tak vyskúšal účinky látky na svojich rodičoch. Výsledky ho veľmi prekvapili. Jeho otec sa napriek pokročilému štádiu choroby dožil bez utrpenia vysokého veku.
V snahe priniesť pozitívne výsledky do širšej praxe preto Tibor Doboly rozbehol spoluprácu s STU.
„Beta glukán mi pomohol, tak som si povedal, aby sme to skúsili ponúknuť aj ďalším ľuďom. Museli sme to preto inštitucionalizovať. V spolupráci s univerzitou som zobral praktickú časť výskumu a vývoja a pokračoval v nej. Výsledkom bolo niekoľko patentov,“ vysvetľuje T. Doboly.
V roku 2001 založil s manželkou Ľubicou spoločnosť Natures. Ich zámerom bolo ponúknuť patentom chránené riešenie farmaceutickým firmám, aby mohli vyrábať už konkrétne produkty. No veľké firmy nemali o ich produkt záujem, a preto sa do podnikania rozhodli pustiť sami.
Prvým problémom boli financie. Banky im neverili, a aby získali prvý úver, museli založiť vlastný dom a požičali si peniaze aj od rodiny. Dlho potom nevedeli nájsť ani partnera na výrobu tabliet. Po odmietnutí zo strany veľkých farmaceutických firiem našli rodinnú spoločnosť v Česku, ktorá bola tablety ochotná pre nich vyrábať, avšak za tvrdých obchodných podmienok.
Tým sa však starosti neskončili. Natures stratil dva roky, kým prišli jeho výrobky na trh, keďže kvôli špecifikám beta glukánu mal problém spracovať ho do tabletovej formy.
Optimistický tandem Naturesu je na svoj unikátny stroj na mletie beta-glukánu hrdý. Zdroj: Miroslava Spodniaková
Vyvinuli si vlastný prístroj
Natures zamestnáva len piatich ľudí, keďže výrobu outsourcuje na partnerov. V trnavskej firme tak zostáva okrem vývoja aj organizácia celého procesu, predaj a marketing. Hlivu pre Natures pestujú farmári v Maďarsku, Poľsku a v Česku, ktorí vedia zaručiť jej bio kvalitu. Spracovanie má na starosti Výskumný ústav potravinársky v Modre, ktorý využíva patentovaný postup samotnej firmy. Mletie základnej substancie má na starosti opäť Natures a prebieha uňho na vlastnoručne vyvinutom zariadení.
„Firmy v zahraničí nevedeli beta glucan zomlieť v požadovanej kvalite. Mletie je zdanlivo jednoduchý proces, avšak beta glucan má špecifickú štruktúru, a preto ho nie je možné ľahko a jednoducho zomlieť na požadovanú veľkosť častíc pre ďalšie farmaceutické spracovanie. Preto sme v spolupráci s odborníkmi v tejto oblasti vyvinuli vlastný spôsob mletia a separácie častíc. Napríklad mlecie zloženie nám na mieru vyrábajú v Taliansku,“ vysvetľuje T. Doboly. Látku melú podľa použitia do dvoch akostí. Jedna smeruje do kozmetického priemyslu a druhá na výrobu výživových doplnkov. Pred pár rokmi začal Natures vyrábať aj produkty pre zvieratá.
O výrobu produktu veľké farmaceutické firmy záujem nemali, tak sa do podnikania pustili sami
Najsilnejším trhom zostáva pre firmu Slovensko, ale darí sa jej aj v Škandinávii, Kazachstane, Bulharsku či v Jordánsku, Saudskej Arábii alebo Libanone. V Nórsku ich gél, ktorý pôvodne vyvinuli na popáleniny, využívajú ako prostriedok proti starnutiu. Dokonca tam získal aj ocenenie.
„Na niektorých trhoch predávame pod vlastnou značkou. Inde, kde už má partner silnú pozíciu, predávame pod jeho menom, hoci produkty boli vyrobené na Slovensku. A tam, kde nie sme prítomní, dodávame len surovinu a firmy si robia svoje vlastné výrobky,“ ozrejmuje syn zakladateľa Adrián Doboly.
Tržby Naturesu vlani dosiahli 540-tisíc eur. Polovica pochádzala z predaja hotových produktov a zvyšok z predaja beta glukánu. V poslednom čase sa však výrazne zvýšil podiel z predaja samotnej aktívnej látky.
Problémy s EÚ
Silnou stránkou firmy je vysoká čistota jej beta glukánu. Tá je výsledkom patentovaného postupu jeho získavania, ako aj vlastných technológií. „Čistota je veľmi dôležitá pre aktivitu látky a jej bezpečnosť. Čím je čistejšia, tým nižšie je riziko vedľajších účinkov alebo alergických reakcií, ktoré môžu byť spôsobené nečistotami, najmä bielkovinami,“ hovorí T. Doboly.
Dlhodobým problémom pre Natures je nariadenie EÚ týkajúce sa propagácie týchto výrobkov. Ukladá firmám uvádzajúcim na trh potraviny a výživové doplnky povinnosť používať na obaloch pri látkach a rastlinách len vopred schválené tvrdenia, ktoré majú oporu v klinických testoch. Cieľom bolo zabrániť klamlivej reklame.
Natures sa preto podieľal na klinických testoch v Kazachstane. Išlo o dve štúdie ich produktov, z ktorých jedna sa robila na onkologických a druhá na pacientoch s oslabenou imunitou. Aj keď výsledky vyšli v ich prospech, stále nemôžu na svojich produktoch uvádzať priaznivé liečivé účinky. „Museli by sme poslať žiadosť na Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Na tom však už pohoreli oveľa väčšie firmy. Jedna z Nemecka, ktorá nás pozvala aj do spolupráce na testoch, ju podala už niekoľkokrát, no podľa úradu majú ich štúdie metodické problémy. Teraz sa s nimi táto firma súdi,“ vraví Adrián Doboly.
Namiesto boja s úradníkmi sa rozhodli ísť cestou marketingu cez osobné referencie, a preto veľa výrobkov rozdávajú zadarmo. „Ide asi o desatinu celkového predaja. Napríklad onkologické ústavy vo svete mávajú pochybnosti, či beta glukán funguje. Tak im dáme naše produkty na otestovanie,“ vysvetľuje T. Doboly. To, samozrejme, znižuje zisk. Navyše, veľa finančných prostriedkov ide aj do vývoja nových produktov, zlepšenia technológie izolácie beta glukánu, nákupu zariadení, klinických testov, ako aj do medzinárodnej spolupráce či na výstavy.
Zdroj: TREND.sk
Hlava rodiny na dôchodku
Hoci je T. Doboly už na dôchodku, stále firme pomáha. „Snažím sa nezavadzať. Ak môžem pomôcť, napríklad ak sa objaví problém pri analýze nového produktu, tak využijem kontakty vo firmách na robenie analýz. Snažím sa však už do bežného života firmy nezasahovať.“
Natures je v prechodnej fáze, keď sa nanovo určuje spôsob riadenia a rozhodovania. „Odovzdávanie právomocí stále prebieha. Otec založil firmu, poznal ľudí, vedel, ako ju riadiť. Postupne som sa od neho niečo naučil,“ spomína A. Doboly. Sám do firmy nastúpil po vysokej škole v roku 2004. Keďže vyštudoval medzinárodný obchod a už od začiatkov vo firme pomáhal, bol to preňho prirodzený proces.
Pri takom malom počte zamestnancov je nevyhnutné, aby mal každý minimálne znalosti všetkých činností a dokázal kohokoľvek zastúpiť. Kým mama Ľubica obhospodaruje financie firmy, bratranec Juraj Jakubík sa venuje výrobe a riadeniu kvality a jeho manželka Marcela Jakubík-Rovenská fakturácii, evidencii a chodu kancelárie. Novou posilou výroby a logistiky je Lukáš Marcinka, ktorý je prvým zamestnancom mimo rodiny.
Konateľom firmy je stále Tibor Doboly. Ako hovorí, predtým, než sa z podniku úplne stiahne, chce dať ešte do poriadku záväzky voči bankám. Zároveň s manželkou drží vo firme 80-percentný podiel, zvyšných dvadsať má dvorná právnička, ktorá im hlavne v začiatkoch pomohla pri expanzii na zahraničné trhy.
„Svoj podiel chcem previesť na deti. Okrem Adriána mám ešte dcéru Soňu, ktorá má vyštudované veterinárstvo a o riadenie firmy nemá záujem. Zatiaľ to neriešim. Určite to však zostane deťom,“ uzatvára.
Dávid a Goliáš na trhu zdravia
Aj keď sa výrobkom na posilnenie imunity z hlivy ustricovej venuje viacero firiem, práve na Slovensku má Natures silného konkurenta s ešte silnejším investorom. Dvojica spriaznených bratislavských biotechnologických firiem Pleuran a Imunoglukan má rovnako ako Natures patentovaný systém získavania vysoko čistého beta glukánu, ktorý predáva pod názvom Imunoglukan. Pred troma rokmi do firiem vlastnícky vstúpil investičný fond Hartenberg, ktorý založil český miliardár Andrej Babiš spolu s bývalým manažérom Penty Jozefom Janovom. V obidvoch firmách drží majoritný 70-percentný podiel, zvyšok ostáva v rukách zakladateľov, ktorí ostali vo firme pôsobiť, čo bola aj jedna z podmienok nového vlastníka.
Na príprave imunoglukanu začal tím slovenských vývojárov na čele s Jánom Gabrižom pracovať pred dvoma desiatkami rokov. Ich silnou stránkou je, že ešte pred výrobou a predajom produktu sa vedecký tandem vyzbrojil klinickými štúdiami. Masovejšiu produkciu imunoglukanu rozbehol tím J. Gabriža po prelome milénia a projekt zastrešila firma Pleuran.
Keď sa predaje dostatočne zvýšili, prišlo na rad založenie obchodnej dcéry s názvom Imunoglukan. Vlani jej tržby dosiahli 7,5 milióna eur. Zisk zostáva vo firme Pleuran, ktorá sa zaoberá výrobou a vývojom. Tá vlani zarobila prvýkrát viac ako milión eur. Dokopy zamestnávajú obe spoločnosti pol stovku ľudí.
Imunoglucan aj Natures stavajú na základnom výskume z Chemickotechnologickej fakulty STU z deväťdesiatych rokoch. Trnavskú firmu však na začiatku zdržali problémy pri výrobe, čím prišla o náskok. Obidve spoločnosti si dlho konkurovali iba na Slovensku, ktoré je pre ne kľúčovým trhom. Podľa Adriána Dobolyho sa však už začínajú stretávať aj na niektorých európskych trhoch. Napriek tomu nevidia v Trnave dôvod doháňať svojho konkurenta. „Na slovenskom trhu nám tržby konzistentne rastú. Keď chceme zvyšovať obrat, stále máme veľa projektov rozbehnutých v zahraničí, kde si nemusíme konkurovať a vynakladať také veľké prostriedky na marketing, aby sme sťahovali ich náskok,“ myslí si A. Doboly. Podľa jeho otca Tibora Dobolyho zatiaľ nemali túžbu vyrásť na veľkú firmu. Naďalej chcú totiž rozvíjať svoj biznis ako rodinné podnikanie.