Tak je to aj v živote. Už som vedel, že si chcem založiť firmu a začať podnikať, hoci som nemal priestory, kvalitné stroje ani dostatok vedomostí. Ale položil som si otázku: Kedy bude lepší čas skúsiť to, ak nie teraz?

Navštevoval som gymnázium, býval u rodičov a nikto nebol závislý od môjho príjmu. Preto som sa nemusel sústrediť len na zárobok, ale aj na zlepšovanie sa v pražení či na cestovanie za kávou. A tak kým rodičia nasávali atmosféru navštívených miest, ja som testoval kávu a kaviarne v Londýne, v Prahe, vo Viedni či v Budapešti.

Práve v tom čase ma oslovila istá firma s tým, že by chceli predávať moju kávu. Bolo to príjemné a motivujúce, lenže moju radosť mi kazil jeden veľký problém – fakturovanie. A tak sa začala moja cesta za založením vlastnej firmy. Nepripravený na množstvo prekážok a nástrah som sa odvážne začal informovať o všetkom, čo k tomu potrebujem, Chodil som na úrady, pýtal si rady od priateľov. Až sa to nakoniec podarilo! Stal sa zo mňa podnikateľ, slobodný v tom, čo robí.

Položil som si otázku, kedy bude lepší čas skúsiť to, ak nie teraz

Teda, aspoň som si to myslel. Veľmi rýchlo som však pochopil, že so slobodou ide ruka v ruke aj plnenie záväzkov a povinností, budovanie dôvery či zodpovednosť voči ostatným. A to už také jednoduché nebolo. Vybavovať popri škole všetky objednávky, dodržiavať termíny a popri tom pražiť...

Zďaleka to nebolo také ružové, ako som si to prvotne predstavoval. Chvíle oddychu pri čítaní kníh, s kamarátmi či s priateľkou sa stávali čoraz vzácnejšími a zriedkavejšími. Trvalo mi isté obdobie, kým som si na to zvykol a správne sa naučil rozdeliť si čas a určiť si priority. Mojím receptom, ako túto fázu podnikania zvládnuť, bola najmä ochota učiť sa nové veci a viera v seba a svoje schopnosti.

Dnes túto „školu života“ považujem za jedinečný čas, pretože som mohol začať robiť to, čo je človeku vlastné – tvoriť. Začal som budovať niečo, v čom vidím zmysel a verím, že vytváram niečo hodnotné aj pre druhých.

Autor pochádza z Levíc, vlani si založil s.r.o. a je najmladší pražiar kávy na Slovensku.