Kraťasy, tričká, idem predsa do leta. Prvé vytriezvenie prišlo hneď po vystúpení z vlaku. Juhozápadné mesto Pforzheim sa nachádza neďaleko francúzskych hraníc a najmä blízko známeho pohoria Schwarzwald.

Aj to bol dôvod, prečo ma vonku privítalo „príjemných“ 17 stupňov a silný vietor. Moje prvé kroky teda smerovali do obchodu, aby som si oblečenie zabezpečil aspoň na niekoľko dní.

Prvý deň bol hektický. Pracoval som ako praktikant v jednej menšej mládežníckej ubytovni, takže pracovisko som mal o poschodie nižšie ako svoju izbu.

Tá sa mi najskôr zdala studená, celá biela, bez akéhokoľvek pocitu domova. Prvý deň (aj tie ďalšie) som sa pasoval s nemčinou, keďže dialekty sú v Nemecku veľmi silné, no musel som si zvyknúť aj na bežnú hovorenú reč a dostať jazyk do ucha.

Pracovný čas sa začínal zhruba o pätnástej hodine, podľa potreby. Keďže išlo o veľmi malú ubytovňu, pomáhal som riaditeľovi (a v tom čase mimo kuchyne jedinému zamestnancovi) pri všetkom. Od účtovníctva cez recepciu až po celkovú správu ubytovne.

Pretože som tam mal stráviť tri mesiace, bolo treba myslieť takticky – skamarátiť sa s kuchárkami. Nahoď úsmev, pár milých slov, troška ochoty a priateľstvo je na svete.

Človek by neveril, aké dôležité môžu byť kuchárky pri živote v zahraničí. O niekoľko dní ma už čakávali dvojnásobné porcie, koláče či ďalšia porcia jedla „na nočný hlad“.

Nenechajte sa odradiť prvými dňami, tie sú vždy náročné

Postupne ma šéf zasväcoval do chodu ubytovne a ja som bol po pár týždňoch zabehnutý a schopný vyriešiť väčšinu vzniknutých situácií.

Nevedel som však, čo sa chystá. August (posledný mesiac mojej stáže) bol vyhradený na trojtýždňovú dovolenku – u nás známu ako celozávodnú. Mňa sa to však netýkalo, naopak, chod ubytovne stál tieto tri týždne len na mne.

Aj keď moje prvé dojmy boli hrozivé, ak máš príležitosť cestovať, neváhaj a využi ju. Vždy ide len o to vystúpiť z komfortnej zóny, nasadnúť na vlak a najmä nenechať sa odradiť prvými dňami, ktoré sú vždy náročné.

A hlavne – rozmýšľaj takticky, nadväzuj kontakty a nájdi si tam vždy svoje kuchárky. Ono to vlastne kuchárky vôbec nemusia byť.

Autor je poslucháč Ekonomickej univerzity v Bratislave.