Špargľa je údajne to najlepšie, čo sa v strednej Európe dopestuje. Veľa vlákniny, málo kalórií, výborná chuť a jednoduchá príprava – to je to, čo sa v súčasnosti od potravín žiada. Táto jemná lahôdková zelenina, ktorá bola dlhé roky v slovenskej gastronómii zanedbávaná, si opäť našla cestu k milovníkom kulinárskych špecialít. Vyznávači zdravej výživy si ju obľúbili natoľko, že ju nazvali kráľovnou zeleniny. Jej kalorická hodnota je priaznivá pre každého, kto si chce udržať ideálnu líniu. Špargľová sezóna sa síce začína v apríli, ale trvá až do konca júna. Ako hovoria Nemci: „Kirschen rot, Spargel tot!“ (Keď dozrievajú čerešne, je po špargli.) Špargľa pochádza pravdepodobne z Orientu. Bola obľúbená už v Číne aj Egypte. Egypťania ju obetovali svojim bohom, o čom svedčia mnohé nástenné maľby. Cez Stredomorie sa dostala do Európy, kde Rimania pozdvihli kultúru jej pestovania na úroveň, ktorá v mnohom pripomína súčasné metódy. Špargľu považovali za afrodiziakum. Predstavovala pre nich luxus určený na stoly bohatých. Vo Francúzsku sa o jej popularitu zaslúžil kráľ Ľudovít XIV., ktorý nechal vo Versailles založiť špargľové plantáže. V súčasnosti sa pestuje takmer na celom svete. V slovenských supermarketoch nájdu zákazníci túto zeleninu nielen z dovozu, ale aj z domácich polí. Najviac sa jej darí na piesčitých pôdach Záhoria. Čím je cesta od pestovateľa na tanier kratšia, tým je špargľa lepšia.
Nad zlato...
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?