Jedna lastovička leto nerobí, platí aj pre hornonitriansku gastronómiu. Reštaurácie so svojskou ponukou a s dobrým servisom, aby tam hosť s lampášom hľadal. O to viac poteší ďalšia sólová lastovička – trojhviezdičkový hotel Preuge. Domácich prekvapuje atypickou fasádou s uzučkými oknami, hostí zase útulnosťou a pohodlím. Možno ich exteriér ani webová stránka príliš neosloví, o to väčšie prekvapenie zažívajú vnútri. Nám sa to stalo ešte doma, keď nám z recepcie hotela ochotne poslali jedálny lístok mailom. Druhú dobrú správu sme sa dozvedeli pri vstupe – reštauráciu obsadila uzavretá spoločnosť, ale nás bez mihnutia oka usadili v kaviarni. Čašníci zvládali všetky miestnosti s plným nasadením, s výhľadom z dobre umiestneného baru. Vďaka „kontaktu očami“ (čo sa ešte stále málokde vidí) dokázali pri troch našich návštevách plniť všetky gastronomické želania, odnášať včas taniere a s profesionálnou ľahkosťou zodpovedať všetečné otázky.

Prievidzské Preuge urobilo leto

Dizajn vychádza zo súčasných trendov, naklonených neformálnejšiemu servisu. Prestretie stolov obrusmi a pohármi tu hosťovi priveľmi nechýba a deti ocenia kútik na kreslenie i hravú formu svojho lístka. Psychológovia by asi váhali, či tmavosivé steny a prítmie prajú chuti do jedla... A to by bolo s ohľadom na vynikajúce zemiaky plnené ratatouille (3,82 €), kačaciu pečienku v barbecue marináde (2,82 €), grilovanú cuketu so syrom mimolette (2,16 €), kapustnicu (1,49 €), králičie stehná na čínsky spôsob (4,81 €), steak na brokolicovom hniezde (8,63 €) či obaľované kuracie kúsky s medovo- -pikantným dipom (4,48 €) naozaj hodné porozmýšľania. Škoda, že jedlo kazia (okrem lístka s chybami pri cudzích názvoch) nenahriate taniere. Mandarinkovému tiramisu (2,82 €) sme vyčítali priťažkosť, zato slivkové palacinky v šarlotke so zmrzlinou (1,83 €), panacotta s horúcou čokoládou a jahodovým sorbetom a ricottové guľky s omáčkou z lesného ovocia (obe po 2,16 €) boli hodné kráľovského postavenia, ktoré Preuge dostalo v roku 1383. Reštaurácia nezabúda ani na pomyselnú čerešničku – espresso, čaj a čokoládu. Ich servis a gastrofilozofia dokonca zodpovedajú úrovni špecializovaných zariadení.

Hodnotenie TRENDU: 3 a pol