Ceny potravín sa budú v aktuálnom desaťročí zvyšovať. Vo svojej štúdii to tvrdia Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a OECD.

Medzi hlavné dôvody patria rastúca globálna populácia a zmeny stravovacích návykov. „Očakávame, že reálne ceny všetkých produktov okrem bravčového mäsa budú nad priemernými úrovňami z obdobia 1997 až 2006,“ cituje agentúra Bloomberg zo štúdie FAO. V nasledujúcom desaťročí by sa tak mali zvyšovať ceny obilia, repky olejnej, mliečnych výrobkov a mäsa. Ceny bravčového mäsa udrží na porovnateľnej úrovni rastúca produkcia v Brazílii a Číne. Priemerné ceny pšenice a hrubozrnného obilia by mali v nasledujúcej dekáde vzrásť o 15 až 40 percent oproti obdobiu v rokoch 1996 až 2007. FAO a OECD očakávajú, že o 40 percent sa zvýšia aj ceny olejov, pričom ceny mliečnych produktov by mali vzrásť o 16 až 45 percent.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa