Vniektorých regiónoch treba po premyslenejšej gastronómii trpezlivo pátrať. Hosť sa tam síce dokáže zasýtiť, ide však skôr o rokmi preverenú, nezmenenú, nenáročnú minútkovú klasiku. Povestnou ihlou v kope sena je na juhu Slovenska aj novozámocký Spirit. Dvojpodlažný domček neďaleko rieky Nitry nám poradili miestni fajnšmekri. Inak by sme naň bez pútačov a smerových tabúľ natrafili len veľkou náhodou. Navyše vo výhľade od hlavnej cesty prekáža široké potrubie, z jednej strany je autoumyváreň a z ďalšej garáže... Minúť Spirit však znamená prísť o príjemný kulinársky zážitok. Hneď na úvod nás o dobrej voľbe presvedčil mimoriadne chutný krém z tekvice hokkaidó s mandľovými lupienkami a čili olejom (2,60 €), aj keď sa nič nedalo vytknúť ani sladko-kyslej polievke s udong rezancami (2,40 €). Ale to vlastne trochu predbiehame...

Na úplnom začiatku návštevy nás totiž milo prekvapila iná vec. Sotva sme sa usadili, čašníčka postavila na stôl litrový džbán vody s citrónom. Nápoj sa potom na účte neobjavil – má byť výrazom pohostinnosti. Tým sa reštaurácia priblížila dobrým tradíciám maďarskej profesionálnej gastronómie, aj keď tam sa podoba končí. V Spirite totiž nešli cestou kuchyne južných susedov, ktorú si tamojšie reštaurácie rady berú za svoj kulinársky vzor (žiaľ, bež džbánu).

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa