Stalo sa vám niekedy, že ste prišli do štýlovej reštaurácie a potom ste zažili sklamanie, lebo jedlo už zďaleka také úžasné ako interiér nebolo? Asi áno. Oveľa zriedkavejšie sa stáva, že podnik, ktorý vyzerá na prvý pohľad úplne bežne, vás potom prekvapí výbornou alebo aspoň veľmi nadpriemernou kuchyňou. To je prípad žilinskej Villy Budatín, na ktorú sme dostali tip od čitateľov TRENDU. Na penzión s reštauráciou, vlastne väčší rodinný dom vo vidieckej zástavbe pri Budatínskom zámku, upozorňuje transparent pri ceste – inak by ho človek, ktorý sem ide prvýkrát, ťažko hľadal. Menšia reštaurácia sa nachádza na prízemí. Interiér s domáckou atmosférou je zariadený jednoducho. Hosť si čakanie na jedlo môže spríjemniť čítaním tlače alebo skúmaním zarámovaných novinových článkov a ocenení majiteľa rozvešaných po stenách. Zaujímavý jedálny lístok slúži len na orientáciu v ponuke. Majiteľ a šéfkuchár v jednej osobe radšej hosťom osobne odporučí jedlo podľa toho, aké čerstvé suroviny má práve k dispozícii. Ak niektorá ingrediencia chýba alebo zákazníkovi nevyhovuje, snaží sa ju v rámci možností a po vzájomnej konzultácii nahradiť inou. Tak to bolo aj v našom prípade – kačacie prsia s foie gras už nemali, ale hneď nám ponúkli, že nám pripravia niečo z uruguajskej hovädzej roštenky, ktorú im v ten deň priviezli. To isté sa stalo aj pri dezerte. Pani domáca mám odporučila čerstvo upečený koláč – a tiež bol výborný. Nesklamali nás ani Laci palacinky na spôsob šéfkuchára (6,50 €), akurát sme si na ne museli dlhšie počkať, keďže v čase obeda mali prednosť hostia, ktorí sem chodievajú na denné menu. Pochváliť môžeme aj ďalšie jedlá, či už to bola restovaná pečienka z vykŕmenej husi – naozajstná foie gras s cibuľovým džemom (8,90 €) alebo domáca polievka z údených rebier a dubákov s krúpkami (1,70 €). Pochutili sme si aj na klasickom viedenskom rezni s maslovými zemiačikmi a uhorkovým šalátom (6,50 €). Summa summarum – komu záleží na poctivej domáckej kuchyni, pre toho je Villa Budatín dobrým tipom.
TREND hodnotenie: 3 a pol