K oncept pivovarských reštaurácií sa utešene rozbieha aj na Slovensku. Nedávno otvorili už tretí bratislavský minipivovar na Patrónke, ktorého súčasťou je aj reštaurácia. Vlastne súčasťou reštaurácie je minipivovar, pretože technológia je od nej oddelená len sklenou stenou. Návštevník tak môže na vlastné oči vidieť výrobu piva – od medenej päťhektolitrovej varne, ktorú pekne vidieť aj zvonku, až po chladiace tanky, odkiaľ pivo putuje priamo k čapu. A nie hocijaké, ale vlastné. Logo nad podnikom síce evokuje iný pivovar, ale čo už... Patrónsky Patrón Svetlý 11,5o s kvasnicovým závojom, hustou krémovou penou, ktorá krásne krúžkuje a v krígli chvíľu vydrží, je skvelý. Konzumenta odchovaného na priemyselných pasterizovaných mokoch môže prekvapiť jemná vôňa kvasníc, ktorá po prehltnutí ešte chvíľu doznieva – no aspoň zistí, ako chutí živé pivo. Patrónsky pivovar je kúsok za rušnou križovatkou Patrónka v priestoroch bývalého espressa. Tomu sa však nepodobá v ničom. Rozhodne nie cenami, ktoré nie sú najnižšie, ale zasa vytvárajú dokonalý filter, cez ktorý sa sem nenahrnú „pivní skauti“, ktorých denná dávka je aspoň desať politrákov. Čapujúci nezabúdajú každého privítať či poďakovať za návštevu, niektorí členovia obsluhujúceho personálu sa však majú ešte čo učiť. Napríklad, už z úcty k mobiliáru, neklásť orosené krígle priamo na dosku stola, ale položiť ich na pivnú tácku. Základ ponuky tvoria pochúťky k pivu a tradičná domáca kuchyňa. Z nej sme vyskúšali výbornú sviečkovú na smotane s brusnicami a so
žemľovou knedľou (7 €). Chutný bol aj pajštúnsky pstruh (6,40 €) či lekvárové lievance s medovou kyslou smotanou (2,90 €) alebo živánska panvička – kuracie prsia, bravčová panenka, sviečková, slanina, klobása (6,90 €). No ukrátení nebudú ani milovníci cestovín. Patrónsky pivovar rozhodne nezíva prázdnotou a najmä večer je tu často plno. Stáva sa tak miestom, kde sa dá príjemne posedieť a v súčasných globalizovaných časoch ochutnať zaujímavé „menšinové“ pivo.
Hodnotenie TRENDU: 3 a pol*