Gastroprevádzky sú stále vo vážnych existenčných problémoch a mnohé sa potácajú na hranici prežitia. Je zrejmé, že koronakrízu neprežijú stovky reštaurácií, pubov či barov. Do problémov sa dostali pre koronavírus v polovici marca, ale ich situácia nie je ani v súčasnosti oveľa lepšia. Bojujú s veľkým prepadom tržieb, vysokými nákladmi na mzdy aj nájom a majú problémy udržať pracovné miesta. Avizovaná pomoc štátu nastavením podmienok mnohým gastropodnikom nesadla a ďalšie na ňu nedosiahnu. „Dlhodobejší výpadok príjmov nemusia niektoré podniky zvládnuť. S najvyššou pravdepodobnosťou v tomto roku zaznamenáme rekordné čísla pri rušení prevádzok,“ hovorí analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Nedostatočná pomoc vlády

Problémom je, že podmienky na získanie pomoci od štátu sú nastavené tak, že väčšina podnikov ju nemá šancu získať. A tak sú v ponukách inzerátov na predaj či odstúpenie desiatky reštaurácií a penziónov po Slovensku.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa