O pozitívnych vlastnostiach olivového oleja sa popísalo veľa. Patrí do každej kuchyne, no málokto vie, ako sa hodnotí kvalita tejto pochutiny. Jedným zo spôsobov hodnotenia je aj degustácia, ktorá má niečo spoločné s degustáciou vína, v mnohom sa však líši. Najlepším spôsobom zmyslového hodnotenia kvality olivového oleja je posúdenie jeho vône a chuti samostatne, bez akýchkoľvek ďalších (rušivých) vplyvov, teda bez pečiva, chleba či iného jedla. Na rozdiel od vína pri olivovom oleji sa nehodnotí jeho farba, takže pri senzorickom posudzovaní oleja sa používajú malé nepriehľadné nádobky. Profesionálni hodnotitelia používajú malé misky z modrého skla, pretože modrá farba najlepšie neutralizuje farbu oleja. Farba totiž nie je ukazovateľom kvality ani kritériom pri hodnotení, hoci mnohí ľudia predpokladajú, že tmavozelené oleje sú mohutné a aromatické a naopak, svetlo zlatisté sú príliš jemné.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?