Fakt, že tmavá čokoláda obsahuje kakaové maslo, ničí cukrárom nervy. Nedokáže sa totiž viazať s iným tukom. Vzniká „blooming effect“. Biele bodky, ktoré prikvitnú (bloom, angl. kvitnúť) na tmavý povrch čokolády. Nie je pokazená. Len nevyzerá veľmi vábne. Čo s tým?
Pred tým, ako sa Eva Guttmanová pustila do hľadania odpovede na túto otázku, vyriešila ešte zložitejší problém. Ako sa zbaviť stresov spojených s prácou na vysokej manažérskej pozícii, no neprísť pritom v päťdesiatich šiestich rokoch o živobytie. Riešenie, pre ktoré sa rozhodla, je podobné príčinám blooming efektu: na nikoho sa neviazať a nechať prekvitať vlastný biznis.
Svojský oddych
Idem piecť torty. Takto jednoducho vyzeral biznis plán E. Guttmanovej z Cabaja-Čápora pri Nitre, keď si pred štyrmi rokmi povedala, že stresov na poste obchodnej riaditeľky v šalianskom Dusle bolo dosť.
Reakcia kolegu, ktorému sa so zámerom zverila, bola strohá: Preskočilo ti. Okrem toho, že medzi predajom hnojív a cukroviniek je niekoľko podstatných odlišností, jej rozhodnutie vyzeralo ako bláznovstvo aj z iných dôvodov. Do dôchodku jej zostávalo len niekoľko rokov. A nadštandardný príjem pred podaním výpovede jej umožňoval splniť si sen väčšiny ľudí: nerobiť nič a nestrachovať sa o peniaze. Ale rozhodla sa inak.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?