Rozhodnutie nejsť na vysokú školu som síce urobil už dávnejšie, ale až také jednoduché to nebolo. Napríklad mojim rodičom sa to vôbec nepáčilo. Našťastie, ako plynul čas a videli, že som pevne rozhodnutý kráčať po svojej „kávovej“ ceste, začali to rešpektovať a podporovať ma, za čo som im veľmi vďačný. Vždy sa našlo aj mnoho ľudí, ktorí mi hovorili, že sa bez vysokej školy neuplatním. Mňa to však čoraz viac motivovalo na to, aby som im dokázal, že sa mýlia. Pritom v jednom mali istotne pravdu – je iné starať sa sám o seba a denne pracovať a iné študovať. Našťastie, robím to, čo mám rád.
Zároveň som sa v posledných mesiacoch presvedčil, že práca s ľuďmi je síce krásna, ale vôbec nie jednoduchá. Často som sa stretával s rôznymi podivnými požiadavkami od zákazníkov, nepochopením a nesplnenými sľubmi. Boli chvíle, keď som bol naozaj unavený a zneistený, či to má vôbec zmysel. No ešte stále si myslím, že podstatné je hľadieť na to dobré, tešiť sa z tých zákazníkov, z ktorých sa postupne stávajú priatelia, alebo aj neznámych ľudí potešiť dobrou šálkou kávy.
Niekedy sa zamýšľam aj nad tým, či môže káva zmeniť svet, či sa v podnikaní držím svojich hodnôt, či moja káva prináša ľuďom pôžitok i úžitok. Vo svojej podstate je káva všedný nápoj, ale veľa závisí od uhla pohľadu. Prednedávnom som sa zúčastnil festivalu filtrovanej kávy v Piešťanoch, pozvali tam desať najlepších pražiarní na Slovensku. Mal som veľký rešpekt a zároveň som bol vďačný, že som mohol byť medzi nimi a porovnávať sa s najlepšími. Zistil som, že hoci tam bolo dvesto kávových nadšencov, každý mal svoj vlastný príbeh, každý dodával káve výnimočnosť inak. Aj vďaka tomu mi onedlho príde nová pražička kávy a nové zbery z Guatemaly a Kene. Pri ich výbere som si stanovil nový cieľ – prihliadať aj na životy farmárov a ľudí, pre ktorých táto surovina znamená živobytie. Podporiť ich a pristupovať k ich produktom s ešte väčšou zodpovednosťou a ochotou ukazovať ľuďom hodnotu ich práce. Koniec koncov, aj malé veci robené s láskou majú veľkú hodnotu.
Autor je z Levíc, ako študent si založil vlastnú s.r.o. a je najmladší pražiar kávy na Slovensku.
Vedúce funkcie sú stále prevažne mužskou doménou, ženy zaostávajú
Ženy aj muži vo vedúcich funkciách sú väčšinou absolventmi odborov ekonomika a obchodná administratíva