Brunch je v zahraničí obľúbený spôsob, ako sa vyhnúť vareniu nedeľného obeda, ale pritom nezostať hladný. Slovo brunch (niekedy sa používa aj výraz bruncheon) pochádza z angličtiny a je kombináciou slov breakfast – raňajky a lunch, obed. Názov presne vystihuje jeho charakter – ide o jedlo, ktoré sa servíruje od neskorého predpoludnia po skoré popoludnie, zvyčajne od jedenástej do druhej-tretej hodiny. Niekedy sa ako brunch organizujú oslavy či spoločenské akcie, ale oveľa častejší a rozšírenejší je nedeľný brunch, podávaný v hotelových, ale aj v bežných reštauráciách. Brunch sa servíruje najčastejšie ako studený a teplý bufet za jednotnú (paušálnu) cenu, deti majú konzumáciu zadarmo alebo so zľavou. V ponuke sú jedlá, ktoré sa podávajú na raňajky i na obed, takže v bufete možno nájsť aj typicky raňajkové pochutiny, ako chlieb, pečivo, maslo, džem a cereálie. V cene je aj uvítací nápoj, čo je pohár šumivého alebo bieleho vína, káva, čaj a nealkoholické nápoje. Brunch vznikol ešte v predminulom storočí, nielen aby odbremenil gazdinky od domáceho varenia, ale im aj doprial čas v pokoji sa najesť. Preto je súčasťou brunchov aj program pre deti alebo aspoň detský kútik.


Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa