Vegetariánov rešpektujem, ale mojej sviečkovej by som sa nedokázal vzdať. To je štandardná replika, ktorá sa v rôznych obmenách často objavuje v diskusiách o alternatívnych spôsoboch stravovania. Tento výrok pritom nehovorí, že konzument by bez obľúbeného kusa mäsa zomrel od hladu. Poukazuje len na stravovací návyk.

Návyky sa vyznačujú tým, že je možné ich meniť alebo úplne odbúravať. Musí na to však existovať dobrý dôvod. Krik militantných ochrancov zvierat zjavne nestačil na to, aby si bežný stravník kládol otázku, či je jeho jedálny lístok v poriadku. Svet si musel počkať, kým sa objaví Jonathan Safran Foer. Bez krvavých očí, s drajvom investigatívneho novinára, logikou vyštudovaného filozofa a so spisovateľským zmyslom pre príbehy sa tento americký autor tri roky venoval jednoduchej otázke: Prečo jeme zvieratá? Výsledkom je tučná kniha s názvom Jesť zvieratá, ktorá opodstatnenosť mäsitého menu detailne rozoberá z ekonomického, ekologického, etického i zdravotného hľadiska.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa