Maďarsko je v gastronómii ešte stále o krok vpred pred ostatnými štátmi bývalého socialistického bloku. Aspoň podľa renomovaných svetových bedekrov. Michelin mu ako jedinému z postsocialistických štátov udelil dve hviezdičky – po tom, čo ju dostala budapeštianska reštaurácia Costes (na obrázku), k nej priradil aj ďalší podnik z hlavného mesta – Onyx a ďalšie štyri podniky majú Bib Gourmand. V Prahe, ktorá býva niekedy z hľadiska turistického záujmu s Budapešťou porovnávaná, mala Michelina len jedna reštaurácia (medzičasom zrušená) a Bib Gourmand štyri podniky. Ešte väčší rozdiel vidí medzi Budapešťou a zvyškom Gault Millau. Vo svojej poslednej rakúskej edícii, kam zaradil aj Budapešť, Prahu, Bratislavu, Chorvátsko a Slovinsko, maďarské hlavné mesto jednoznačne dominuje. Za zaujímavé – a teda zaradenia hodné – považovali vydavatelia 20 budapeštianskych reštaurácií, kým pražských (ale aj bratislavských) zaradili do výberu len osem. Najlepšia z nich Costes dostala tri čapice a 18 bodov z 20 možných, čo ju radí do absolútnej špičky v tomto regióne, vrátane Rakúska – len štyri rakúske podniky dosiahli o bod viac. Costes je považovaná za nákladné hobby biznismena, impresária a zakladateľa populárneho festivalu Sziget Károlya Gerendaia. Jej heslo znie Bez kompromisu a ako sa na tom zhodujú bedekre, ale aj bežní návštevníci na webových portáloch typu tripadvisor, podnik ho 100-percentne napĺňa. Od vstupu hosťa do reštaurácie, kde sa ho ujme pozorná a nevtieravá obsluha, ktorá sa ešte pred podaním jedálneho lístka pýta, či nie je na niečo alergický, cez bezchybne pripravené a naservírované jedlá po perfektný vínny servis.
Kuchyňa je označovaná ako fusion a šéfuje jej Portugalčan Miguel Rocha Vieira, ktorý to, napriek svojmu pôvodu z Pyrenejského polostrova známeho experimentmi typu molekulárna gastronómia, so supermodernou nepreháňa. Vie odhadnúť správnu mieru. Medzi jeho majstrovské kúsky patrí husacia pečeň marinovaná v tokajskom víne či consomné s mäsom z langusty na tri spôsoby alebo v teriyaki marinované kačacie prsia. Na vínnej karte sú vína aj menej známych maďarských výrobcov. Hostia oceňujú aj ceny, ktoré sú v porovnaní s reštauráciami rovnakého štandardu v západnej Európe nižšie. Polievka stojí okolo 8 eur, hlavné jedlá 30 – 35, dezerty 13, päťchodové degustačné menu 72 eur, pričom vo všetkých cenách je už započítané aj 12-percentné prepitné.
Costes patrí medzi nové podniky, druhá Michelinom ocenená reštaurácia Onyx na námestí Vörösmarty (v Gault Millau 16 bodov) sa môže pýšiť 150-ročnou tradíciou. Majitelia sa však rozhodli rozšíriť ponuku aj o prvotriednu reštauráciu a zamestnali dvoch z najúspešnejších maďarských kuchárov – Szabinu Szulló a Tamása Szélla. Za gastro senzáciu považovali hodnotitelia od Gault Millau napríklad falošnú sviečkovú pokrytú tenkou vrstvou marinovanej foie gras, ale aj nebývalo široký výber domáceho chleba. K ďalším podnikom, ktoré dosiahli na 16 bodov od Gault Millau, resp. Bib Gourmand, patrí Babel Restaurant, Fausto’s Restaurant, Nobu Budapest 21, Arcade Bistro, Bock Bisztró a Csalogány 26.