V najlepšej reštaurácii Tirolska

Zdroj: Paznauner Stube

Už oveľa menej sa vie, že Ischgl je už roky aj domovom najlepšej reštaurácie v Tirolsku a jednej z top 5 reštaurácií Rakúska. Volá sa Paznauerstube a nachádza sa na prízemí najluxusnejšieho hotela Trofana Royal. Voľakedy sa pýšila aj hviezdičkou od Michelina, odkedy rakúske vydanie slávneho bedekra prestalo vychádzať, „musia“ sa uspokojiť s troma čapicami od druhého najrešpektovanejšieho sprievodcu Gault Millau a početnými oceneniami od rakúskych bedekrov.

Reštaurácia je zvonku úplne nenápadná, ak by ste nevedeli, kde sa nachádza. Interiér zodpovedá názvu Paznauerstube, čo znamená Paznaunská izba či komora. Je zariadený rustikálne, dominuje tu drevo, ale, samozrejme, všetko je na kvalitatívne vysokej úrovni. V kuchyni vládne od roku 1998 šéfkuchár Martin Sieberer, najoceňovanejší tirolský šéfkuchár.

Dali sme si tu šesťchodové degustačné menu, kde boli napríklad variácie z husacej pečene, čo bola foie gras v troch formách, jedna ako bonbón v tvare čerešne, ďalšia vo forme zmrzliny a tretia ako minitortička. Ťažko povedať, ktoré bolo lepšie.

Pod jarným pozdravom z Atlantického oceána sa skrýval pošírovaný losos s jarnou zeleninou, ďalším chodom bol pečený morský vlk s petržlenom, sladkými zemiakmi a olivami, nasledovala hubová raviola s divo rastúcimi bylinkami a údenou slaninou.

V najlepšej reštaurácii Tirolska

Zdroj: Paznauner Stube

Ako hlavné jedlo sa servírovali opečené holubie prsíčka so zelerom a semolínovými haluškami a ako dezert variácie z čokolády a kávy s jahodami a rebarborou. Všetky jedlá boli naozaj chutné, ale to sa dá povedať aj o množstve iných a menej oceňovaných podnikov. Čo bolo teda iné?

To, čím sa „michelinky“ ako Paznauerstube odlišujú od ostatných špičkových, ale neoceňovaných podnikov, je spôsob prezentácie jedál a tiež tým, čo všetko ešte hosťovi okrem toho, čo si objedná, ponúkajú. Každé jedlo bolo servírované ako umelecké dielko, na každom bolo vidno množstvo práce, ale pritom chute neboli prekombinované, M. Sieberer si dá záležať na čistých chutiach založených na prvotriednych surovinách. Servírovalo sa na čadičových doskách, ušľachtilom skle a porceláne, ale aj na dreve a jedno z jedál nám priniesli v drevenej kazete.

Okrem chodov, ktoré si objednáte, predtým, než vám prinesú prvé jedlo, dostanete niekoľko pozdravov z kuchyne, čo sú malé predjedlá. Ku káve nám priviezli stolík s asi 30 druhmi ručne robených bonbónov a čajového pečiva a úplne na záver ešte na vytrávenie sorbet. Okrem prezentácií jednotlivých chodov nám obsluha ponúkala a prezentovala vždy aj vhodné víno k nim.

Celé hodovanie trvalo vyše troch hodín, okrem času si treba naň „rezervovať“ aj dostatočný objem v žalúdku, lebo porcie aj pri šiestich chodoch boli pomerne veľké. Takáto návšteva, samozrejme, urobí aj prievan v peňaženke, pre milovníkov vyššej gastronómie je však zážitkom. 

Top rakúske reštaurácie

Renomovaný rakúsky magazín o jedle a víne Falstaff každoročne vydáva bedeker reštaurácií a vyhlasuje aj najlepšie v spolkových krajinách. Okrem Paznauer Stube, najlepšej reštaurácie Tirolska, sa nimi stali Steirereck vo Viedni, Landhaus Bacher v Mautern pri Kremsi v Dolnom Rakúsku, v Salzbursku je to reštaurácia Döllerer v Salzburgu. V Burgenlande Taubenkobel v Schützen am Gebirge, v Štajersku je najlepším podnik s názvom Steira Wirt v dedine Trautmannsdorf v juhovýchodnom Štajersku, blízko rakúsko-slovinských hraníc. Griggeler Stuba z lyžiarskeho strediska Lech je najlepším podnikom vo Vorarlbergu. V Hornom Rakúsku je najlepšia Verdi v Linzi a v Korutánsku See Restaurant Saag na brehu jazera Wörther See.