Mesto tort a cukrární – aj tak by sa dalo charakterizovať z gastronomickej stránky hlavné mesto Rakúska. Ani jedna svetová metropola sa asi tak nepreslávila svojimi sladkosťami ako práve Viedeň. Tie najznámejšie majú niekoľko spoločných čŕt – majú vyše storočnú tradíciu, s tým súvisí aj to, že sa nachádzajú v krásnych historických interiéroch a každá sa preslávila nejakým dezertom, ktorý sa postupne stal „signature dishes“ každej z nich.

Z Viedne pochádza napríklad pravdepodobne najznámejší dezert na svete – slávny Sacher. Nevymyslel ho nijaký slávny či aspoň skúsený cukrár alebo kuchár, ale vtedy 16-ročný učeň Franz Sacher v roku 1832. Chcel vymyslieť pre svojho vtedajšieho pána knieža Metternicha niečo špeciálne a vznikla jednoduchá torta z čokoládového cesta s čokoládovou glazúrou, kde kontrast k tmavému cestu tvoril biely kopček šľahačky vedľa.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa