Našťastie v súčasnosti stačí zadať do internetového vyhľadávača správnu otázku alebo kliknúť v smartfóne či na tablete na niektorý z portálov s hodnoteniami reštaurácií, ak nechce človek „stúpiť“ vedľa. Dobrému jedlu a reštauráciám venujú v zahraničí veľkú pozornosť nielen bedekre a portály, ale aj cestovateľské magazíny, ktoré pravidelne uverejňujú reporty o miestach s kvalitnými reštauráciami.

Ako je to na Slovensku

Reštaurácie, ktoré na Slovensku za niečo stoja, sú len v Bratislave – tento názor je zakorenený dosť hlboko. Nie je to celkom tak. TREND sa venuje mapovaniu a hodnoteniu slovenskej gastronómie v podstate od svojho vzniku a vyše desať rokov robí aj projekt TREND TOP Reštaurácie a hotely. Podľa skúseností hodnotiteľov sa dá jednoznačne konštatovať, že za posledné roky urobila gastronómia mimo Bratislavy veľký skok dopredu.

Hoci – hneď treba dodať, že tí, čo chcú dlhodobo robiť kvalitnú gastronómiu, nemajú rozhodne na Slovensku ustlaté na ružiach. Podmienky na podnikanie sa stále zhoršujú a chuť Slovákov priplatiť si za dobré a kvalitné jedlo sa zvyšuje len veľmi pomaly. Tiež návyk chodiť do reštaurácií aj inokedy ako po obedové „meníčka“. Podniky v slovenských mestách sú pritom prakticky odkázané len na domácu a miestnu klientelu, keďže zahraničných turistov je skromne.

„Všetci hovoria, že chcú v jedlách kvalitné suroviny, ale len málokto chce pochopiť, že tie aj niečo stoja. Z nich menu za 3,90 eura, ako si mnohí predstavujú, tak aby to bolo dlhodobo ekonomicky udržateľné, nenavaríte. Navyše my tu na východe Slovenska nemôžeme ísť nakupovať kvalitné a často lacnejšie suroviny o Rakúska, ako to robí veľa bratislavských podnikov,“ zhŕňa skúsenosti ľudí z gastronomickej brandže Rastislav Amrich, majiteľ a riaditeľ certifikovaného slovenského „eko friendly“ hotela Dália v Košiciach.

Mestá, kde sa na Slovensku výborne najete

Zdroj: Jarmila Horváthová

Kde sa dobre varí

Aj napriek tomu existujú mestá, kde je na slovenské pomery nadštandardne dobrá gastronómia. Ktoré sú to, ak vynecháme hlavné mesto, resp. spomenieme ho ako posledné? Medzi mestá s dobrým jedlom určite patrí napríklad Banská Bystrica – tu sú tri podniky, ktoré nás v posledných rokoch vždy potešili – reštaurácie Angels a New Angus, ktoré sa nachádzajú oproti sebe, a Bistro Smartfood, ktoré je síce otvorené len počas obeda, ale ak sa trafíte do otváracích hodín (a nájdete voľné miesto), neoľutujete.

Prvé dve fungujú na neľahkom bystrickom trhu už niekoľko rokov a stále si udržiavajú štandardne vysokú kvalitu. Ak k tomu prirátame výborné Chef Bistro v neďalekom Zvolene a reštauráciu v klubovom dome na golfovom ihrisku Tri Duby pri Sliači či Original Restaurant & Wine Bar pri sliačskom hoteli Kaskády, tak treba jednoznačne povedať, že v srdci Slovenska ani náročnejší stravník neostane hladný.

Mestom, kde dobre varia, je aj Žilina – napríklad vo Ville Nečas, ktorá je síce v priemyselnom prostredí pri celulózke, ale keď prekročíte bránu štýlového hotelíka a vstúpite do rovnako štýlovej pivnice, zabudnete na to. Alebo v jednej z najlepších reštaurácií na Slovensku v TOP Restaurante, kde „čarujú“ Peter Ďurčo a Renáta Brezinová.

Je asi jedinou slovenskou špičkovou reštauráciou bez personálu, varia aj obsluhujú majitelia. Podnik síce funguje len na rezervácie a bez navigácie alebo mapy je cesta prvýkrát na sídlisko, kde sídli, neľahká, ale rozhodne sa oplatí. Aj keď nie je v centre Žiliny, nielen stála klientela si ho nachádza – svedčí o tom napríklad aj to, že je v rámci Žiliny na prvom mieste na Tripadvisore.

V horách a podhorí

O gastronómii vo Vysokých Tatrách a ich podhorí človek toho roky veľa pozitívneho nepočul, ale aj tu sa situácia zmenila k lepšiemu. Napríklad v krásnej historickej časti Popradu – Spišskej Sobote sú hneď tri podniky, s ktorými máme len dobré skúsenosti – v reštauráciách penziónov Sabato a Fortuna a reštaurácii Vino & Tapas. Tá funguje na rezervácie, ale keď sa vám sem podarí dostať, tak zážitkovú gastronómiu zažijete na vlastnej koži. V inej časti Popradu – Poprad-Veľká smerom od letiska je baštou chutného jedla zase reštaurácia U Septima.

V samotných Tatrách sa tiež už dá vybrať – kto chce prvotriedny servis, prostredie aj kuchyňu, je tu Grand Restaurant hotela Kempinski pri Štrbskom plese. O pár desiatok ďalej je jednoducho zariadená, ale výborná Al Lago v hoteli Solisko. Keď to počasie dovolí, máte ako bonus k dobrému jednu ešte aj krásny výhľad na Štrbské pleso a tatranské štíty.

Keď sa presunieme na druhý koniec Tatier, určite treba zájsť do Culinaria v Starom Smokovci alebo do reštaurácie hotela Hills v Starej Lesnej. Culinarium je baštou šéfkuchára Gaba Kocáka, ktorý varil 15 rokov v zahraničí a stále sa tam chodí inšpirovať – takže ak chcete zažiť svetové trendy na tanieri, netreba chodiť do Škandinávie, stačí do Tatier a objednať si 24 hodín vopred degustačné menu. A aby sme nezostali len pri reštauráciách – v Starom Smokovci, v cukrárni Tatra majú už roky široko-ďaleko najlepšie zákusky, a to nielen v Tatrách.

Pod Tatrami v Batizovciach sa o gastronomické zážitky na rezervácie stará reštaurácia Gašperov Mlyn. Tá v jeseni vymenila šéfkuchára – Michal Škorec sa vrátil domov do Bánoviec nad Bebravou venovať sa vlastnému projektu, ale Jozef Breza z tatranského Kempinski, ktorý ho nahradil, je prísľubom, že kvalitnej gastronómii tu neodzvonilo.

Mestá, kde sa na Slovensku výborne najete

Zdroj: Jarmila Horváthová

Na východe a západe

Keď sa posunieme ešte ďalej, do Košíc, kto chce naozaj prvotriedne jedlo a servis, ten poskytuje reštaurácia L’Olive DoubleTree by Hilton. Je síce schovaná v útrobách hotela, ale kto chce gastrozážitok, neoľutuje. Výborne sme doteraz jedli aj v košickej „prírode“ v lesoparku v reštaurácii hotela Bankov.

Medzi najlepšie sa hneď po svojom znovuotvorení zaradila reštaurácia Krčma Letná, ktorá už vedie aj košický rebríček Tripadvisoru. Medzi obľúbené a odporúčané patria aj podniky na Hlavnej ulici – či už ide o pivovarskú reštauráciu Staromestská piváreň, Republiku východu, kde sa komunikuje „po východniarsky“ vrátane webu a jedálneho lístka, Med a Malina s lacnými, ale dobrými regionálnymi jedlami, ako je napríklad bigos ci holúbky.

A čo hlavné mesto Slovenska? Na otázku, kde sa dá v Bratislave dobre najesť, je vhodné položiť protiotázku – v akej cenovej relácii? Kto chce trošku zainvestovať do gastronomického zážitku, určite mu možno odporúčať reštaurácie Albrecht, Fou Zoo, UFO alebo reštauráciu Grand Hotela River Park, ktorej od leta šéfuje jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov Igor Čehy.

Kto sa chce najesť dobre, ale za menej peňazí, tak najlepšou voľbou v hlavnom meste sú určite pivovarské reštaurácie a najnovšie aj bistrá. Dobré skúsenosti sme doteraz vždy mali v obidvoch Meštianskych pivovaroch či Dunajskom pivovare na lodi na Dunaji. Z bistier je najobľúbenejšie nie tak dávno otvorené Soho, kde ak chcete mať istotu, že dostanete miesto, je dobrá rezervácia, ale tiež už dlhšie fungujúce U Kubistu, St. Germain a Soupa Bistro. 

Rebríčky najlepších - TREND TOP Reštaurácie a hotely 2015

Zobrazte si kompletné rebríčky:

Medzi Top reštaurácie sme zaradili tie, ktoré získali v hodnotení 16 a viac bodov (v Bratislave 16,5) z dvadsiatich. Kompletné rebríčky najlepších reštaurácií a hotelov Slovenska TREND zverejňuje na webe TRENDreštaurácie.sk.

Banskobystrický kraj

16,5 bodu z 20

• Angels Banská Bystrica

16 bodov z 20

• Bistro Chef Zvolen, Bistro Smartfood Banská Bystrica

• Hotel Kaskády – Original Restaurant & Wine Bar Sliač--Sielnica

• Hotel Salamandra – reštaurácia Hodruša-Hámre

• New Angus Banská Bystrica

Žilinský kraj

17 bodov z 20

• Top Restaurant Žilina

16 bodov z 20

• Hotel Villa Nečas – reštaurácia Žilina

• Hotel Tri studničky – reštaurácia Demänovská Dolina

• Hotel Turiec – Martinika Martin

• Palatín Bytča

• Wellness hotel Chopok – reštaurácia Demänovská dolina

Prešovský kraj

18 bodov z 20

• Culinarium Restaurant Starý Smokovec

• Gašperov mlyn Batizovce

17,5 bodu z 20

• Grand Restaurant – Grand hotel Kempinski High Tatras Štrbské Pleso

16,5 bodu z 20

• Wellness Hotel Borovica – reštaurácia Štrbské Pleso

• Hotel Solisko – Al Lago Štrbské Pleso

• Víno & Tapas Poprad – Spišská Sobota

Košický kraj

16,5 bodu z 20

• DoubleTree by Hilton Košice – Olive Tree, Košice

16 bodov z 20

• Hotel Bankov – reštaurácia Lujza Košice

• Sottopassaggio Ristorante Spišská Nová Ves

Bratislavský kraj

18,5 bodu z 20

• Fou Zoo Bratislava

18 bodov z 20

• Albrecht Bratislava

• UFO watch.taste.groove Bratislava

17 bodov z 20

• D Steakhouse Bratislava

• Mlyn 108 Modra

16,5 bodu z 20

• Carnevalle Bratislava

• Hotel Matyšák – vínna reštaurácia Bratislava

• Grand Hotel River Park – River Bank Bratislava

• Kogo – ristorante dal 2006 Bratislava

• LemonTree & Sky Bar & Rum club Bratislava

• Tulip House Boutique hotel – Rhapsody Bratislava