Tip na nitriansku reštauráciu Quo Vadis, jeden z najnovších gastronomických prírastkov v meste pod Zoborom, sme dostali od čitateľov TRENDU. Nachádza sa v uličkách medzi rodinnými domami pod Zoborom. Nie je to poloha pre ľudí, ktorí idú náhodou okolo a náhodou sa zastavia, ale pre človeka, ktorý už o podniku počul a chce sa tam vybrať, nie je problém nájsť ho. Navyše na webovej stránke je dobre popísaná navigácia.
Zákazníkov privíta svetlý priestor so snehobielymi obrusmi a vzorne nastretým inventárom, na prvý pohľad má byť zrejme vidno, že ste prišli do podniku, ktorý sa nesnaží len o minútkovú gastronómiu. Kombinácia bielej, béžovej a bledozelenej farby, ktoré v interiéri dominujú, pôsobí príjemne, na zadnej stene je veľká maľba záhradnej krajinky. Je otázkou individuálneho vkusu či sa vám páči, alebo nie.
Zaujímavý je koncept jedálneho lístka – hoci v hosťovi bez vysvetlenia spôsobí možno menší chaos. Je prehľadný, má len dve strany, na obidvoch však nájdete polievky, hlavné jedlá atď. Príjemná obsluha nám vysvetlila, že ľavá strana, kde je ponuka širšia, je sezónna, na pravej strane sa ponuka obmieňa ešte častejšie. V menu vidno snahu o modernú medzinárodnú gastronómiu, laškuje s netradičnejšími variáciami.
Z jedál, ktoré sme ochutnali, bola výborná kačacia paštéta so sladkou glazúrou (3,90 €). Spolu s jemne opekaným olivovým pečivom to bola lahôdka. Polievky sme vyskúšali dve. Cesnaková (1,90 €) mala na náš vkus nedostatok syra a priveľa oleja z opekania chleba. Na dobre znejúci hríbový krém s vínovou
redukciou (3,50 €) mali naši hodnotitelia rozličný názor – jednému nie celkom tradičná variácia chutila, druhý sa vyjadril, že krém pôsobil ako horúca smotana s hríbmi, ktoré kuchár do polievky akoby len dodatočne vložil... Z hlavných jedál sme mali grilovaného lososa (12,50 €). Bol pripravený tak akurát, šťavnatý aj dobre dochutený. Pri ďalšej návšteve nám filet z tmavej tresky (11,50 €) až tak nechutil, glazúra nebola chrumkavá, ale gumová a mäso bolo viac tepelne upravené, ako znieslo, takže zostalo suché, akoby malo drevitú štruktúru.
Naopak, chutilo nám rizoto s plodmi mora (7,90 €). Je to jedlo, ktoré je v mnohých podnikoch riziko si dať, lebo urobiť dobré rizoto nie je až také jednoduché. V Quo Vadis sa im to však podarilo. Ochutnali sme aj hovädzí steak (17,90 €). Mäso bolo kvalitné, no pripadalo nám trochu bez chuti a omáčka k nemu nie veľmi výrazná. Viac nám však prekážalo, že k nemu servírovali špargľu. Na tanier v reštaurácii, ktorá používa sezónne suroviny, vo februári nepatrí.
Vynikajúci bol dezert, čokoládový mousse s malinami a vanilkovým krémom (3 €) z dennej ponuky zmizol zo stola raz-dva. A urobili nám tu aj dobré espresso. Pochvalu si zaslúži výborná obsluha, koncepčne dobre pripravený jedálny lístok a kvalitné suroviny, ktoré putujú do kuchyne. Ešte by to chcelo jej vyrovnanejšie výkony. V celku i detailoch cítiť nesmiernu snahu robiť dobrú reštauráciu, čo je výborný základ na ďalší pohyb správnym smerom.
TREND hodnotenie **** 141 bodov z 200
Prostredie 22 / 30
Servis 30 / 40
Jedlá a nápoje 46 / 70
Kvalita / ceny 43 / 60
Ceny•••