V pekárni u J. Debrovského pracuje desať zamestnancov na hlavný pracovný pomer. „Patria im aj všetky príplatky. Väčšinou sú to starší vyučení pekári. Mladí sa do tejto roboty veľmi nehrnú,“ vysvetľuje majiteľ firmy. S fluktuáciou podľa neho nemajú problém, viacerí ľudia u nich pracujú od vyučenia až do penzie a aj potom si u nich privyrábajú.

Na margo zvyšovania príplatkov či miezd J. Debrovský podotýka, že všetko musí rovno premietnuť do cien pre zákazníkov. „Nemáme už žiadnu rezervu, kde by sme mohli ušetriť. Keď sa od Nového roka opäť zvýši minimálna mzda, porastú aj ceny,“ prorokuje.

Zisk a ceny

So zvýšenými mzdovými výdavkami sa firmy vyrovnávajú viacerými spôsobmi. „Veľkí zamestnávatelia, ktorí majú zvyčajne pouzatvárané dlhodobé kontrakty s dodávateľmi alebo odberateľmi, musia vydržať do vypršania termínu a rátať s tým, že budú mať nižší zisk. Zvýšené náklady potom premietnu do ďalších kontraktov,“ hovorí poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska Jaroslava Lukačovičová. Menší podnikatelia zasa buď zvýšené náklady hneď premietajú do zvýšených cien, alebo sa snažia znížiť produkciu počas víkendov a nočných hodín.

Obmedzovať prácu zamestnancov v čase, za ktorý im prináležia príplatky, však nie je možné v

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa