„Obklopí vás panoráma s vyše šesťdesiatkou trojtisícových vrcholkov, navarí vám jeden z najlepších tirolských kuchárov a pod krídlami orla vás poriadne rozmaznajú, veď uvidíte,“ hovorí nám vlekár v dedinke Kals am Grossglockner, keď zababušený v hrubej vetrovke vykladá debničku z prichádzajúcej kabíny.
Návšteva Adler Lounge, najvyššie položenej reštaurácie vo Východnom Tirolsku, by podľa neho nemala chýbať na cestovateľskom zozname, a to vraj za každého počasia. Necháme si poradiť a nasadáme do kabínovej lanovky, ktorá nás za pár minút vypľuje na vrchu Cimaross.
Tu, vo výške 2 621 metrov nad morom, nás víta futuristická presklená stavba s terasou a panoramatickou plošinou. Stačí sa postaviť a začať počítať desiatky trojtisícoviek posypané snehom, nad ktorými sa týči najvyššia rakúska hora Grossglockner – výhľad hodný zarámovania. Vonku však duje mrazivý severák, pri ktorom prsty stláčajúce spúšť fotoaparátu rýchlo strácajú teplo, a tak mierime rovno k stolu.
Zdroj: Zuzana Zimmermannová
Pod orlím dozorom
Nad famóznymi špenátovými taštičkami na rajčinovom masle s parmezánom a horúcou jablkovou štrúdľou s vanilkovým krémom, ktoré tu pripravuje šéfkuchár ocenený dvomi čiapkami Gault Millau, sa Thomas Krobath rozhovorí o desaťročí výrazných zmien, ktoré obec dostali do hľadáčika turistov.
„V roku 2009 prišlo k prepojeniu lyžiarskych stredísk Kals a Matrei kabínovou lanovkou, vďaka čomu vznikla skvelá lyžiarska hojdačka,“ hovorí rodák z neďalekej obce Heiligenblut, ktorý sa pred dvomi rokmi stal spolumanažérom oceňovaného horského strediska Gradonna.
„Išlo o komplexný projekt z pera
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?