Havaj je križovatkou kulinárskeho umenia vďaka úsiliu medzinárodne oslavovaných šéfkuchárov ako Alan Wong a Roy Yamaguchi, ktorí sú priekopníkmi dynamiky a vývoja havajskej národnej kuchyne. V nej sa spájajú vplyvy tradičnej havajskej, portugalskej, americkej a ázijskej gastronómie.

Havajčania organizujú veľa kultúrnych podujatí a osláv a ponúkajú tak turistom príležitosť oslavovať spolu s nimi. Obvyklý spôsob ochutnania havajskej kuchyne je luau – tradičná havajská hostina. Luau usporadúva množstvo reštaurácií a hotelov. Jedlá sú podávané v sprievode havajskej hudby a pestrého kultúrneho programu. Už pri príchode vešajú zmyselné krásavice s kvetmi vo vlasoch každému hosťovi na krk náhrdelník vyrobený z kvetov alebo mušlí. Okrem ich ženského pôvabu dych vyráža očarujúca príroda a smaragdové more omývajúce miestne pláže. Obdarovanie vencom je súčasťou uvítacieho ceremoniálu, prejavom lásky, úcty a priazne, takže nie je vhodné odmietnuť ho! Súčasný luau nie je iba hostinou spojenou s jedlom a pitím, no pôžitkom pre všetky zmysly a zároveň aj príležitosťou sa niečo nové naučiť. Pôvodne sa tradičné hostiny nazývali aha-aina (stretnutie pri jedle) a organizovali sa pri rôznych významných udalostiach. Pojem luau sa zaviedol až neskôr a vzťahuje sa k mladým listom tropickej rastliny taro, ktoré sa používali na obalenie jedla, najmä kurčaťa, predtým, než ho v kokosovom mlieku pripravili v podzemnej peci.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa