Predstavte si, že vám v reštaurácii prinesú ako predjedlo marinované lipové kvety. Alebo že budete mať hlavné jedlo naservírované na kameni – ale nie na obyčajnom, lebo to je bežné a robia to aj slovenské podniky, ale na fosílii, ktorá má 500 miliónov rokov... Prípadne že vám dezert naservírujú v nádobke, ktorú si máte priložiť k ústam a nosu tak, že vyzeráte ako Hannibal v maske v slávnom filme Mlčanie jahniat. Úlety? Asi áno, ale aj nimi sa odlišujú najlepší svetoví šéfkuchári od tých ostatných – ktorí sú síce výborní, ale neumiestňujú sa na prvých miestach vo svetových rebríčkoch alebo nezbierajú hviezdičky od Michelina.
Presne takéto kreácie bolo možné vidieť na najväčšom rakúskom šéfkuchárskom sympóziu Chefdays 2017 nedávno v Grazi. Zišla sa tu a svoje umenie a nápady predvádzala celá rakúska kuchárska špička vrátane domáceho desiateho najlepšieho šéfkuchára na svete (podľa prestížneho rebríčka World’s 50 Best Restaurant) Heinza Reitbauera. Šéfovia ocenení michelinskými hviezdičkami tu boli od Fínska až po Španielsko. A tiež tí najlepší z najlepších – Peruánec Virgilio Martinez z reštaurácie Central v Lime, nositeľ Chef’s Choice Award 2017. Tento titul udeľuje The World 50 Best Restaurant a je to neoficiálny titul pre najlepšieho šéfkuchára sveta v danom roku. Najväčšou hviezdou však bol Massimo Bottura, ktorého reštaurácia Osteria Francescana má tri hviezdičky od Michelina a v The World 50 Best Restaurant sa už niekoľko rokov umiestňuje medzi prvými tromi. Minulý rok súťaž vyhrala, tento rok bola druhá.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?