Reagoval tak na diskusiu o dosiaľ platnej vyhláške ministerstva zdravotníctva z roku 2007 o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj reštaurácie. Tá im zakazuje množstvo vecí, okrem iného napríklad pripravovať jedlá zo surového mäsa a vajec. Preto na jedálnych lístkoch slovenských reštaurácií už dlhšie tatársky biftek ani tiramisu nenájdete. Ak sa v neoficiálnej ponuke predsa len objavia, pracovníci Úradu verejného zdravotníctva nad tým buď prižmurujú oči, alebo rozdávajú pokuty. Ako kde.
Vyhláška, ktorá platí desať rokov, je tŕňom v oku šéfkuchárom, hotelierom aj gastronómom. Pretože za dekádu prešla nielen svetová, ale aj slovenská gastronómia obrovským vývojom. Iba legislatíva na Slovensku je stále tá istá. Jeden príklad za všetky. V časoch, keď sa vo svete preferuje varenie z čerstvých surovín, sa môžu v slovenských reštauráciách oficiálne používať len práškové vajcia. Oficiálne by sa tak nemalo pripravovať jedlo po celom svete rozšírenou metódou pomalého varenia pri nízkych teplotách sous vide, hoci sa tak neoficiálne varí.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?