Päť miliónov návštevníkov príde každý rok na najväčší kanársky ostrov Tenerife. Tak ako v minulosti ovplyvňovali gastronómiu na ostrove ľudia, ktorí sem prichádzali za obchodom alebo živobytím, tak ju ovplyvňujú teraz turisti.
Keď sa hovorí o špecialitách tohto Kanárskeho ostrova, na prvom mieste sa vždy spomínajú Papas Arrugadas, ktoré sú rovnako populárne aj na susednej Gran Canarii. Ide o malé zemiaky varené a konzumované so šupkou, ktoré sa varia v morskej vode, takže soľ sa na šupke vyzráža. Podávajú sa k mnohým jedlám a ponúkajú ich prakticky v každej reštaurácii. Zlé jazyky hovoria, že Kanárčanom sa nechcelo zemiaky pred varením čistiť, preto si zo zemiakov v šupke urobili národnú špecialitu. Vždy sa k nim podávajú špeciálne omáčky – mojo, ktoré sa pripravujú v dvoch variantoch – ako zelené a červené mojo. Robia sa z oleja, cesnaku, feferóniek, octu, soli, v zelenej verzii je koriander a avokádo. Z mäsitých pokrmov je najrozšírenejšou špecialitou conejo de salmorejo, čo je králik dusený v špeciálnej omáčke s množstvom cesnaku. Keď si „coneja“ objednáte, postavia pred vás tanier s polovicou králika (podobne veľké porcie sú bežné aj pri ostatných jedlách), pretože podľa domácich má byť porcia poriadna a nie taká, že ju treba na tanieri hľadať.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?