Zrak má pri pôžitku z jedla rovnako dôležitú úlohu ako chuť, tvrdia Japonci. Pretože život trvá len krátky okamih, každé stretnutie, každé spoločné jedlo treba preto perfektne pripraviť a užiť si ho. Kompozícii a vzhľadu jedál je v krajine vychádzajúceho slnka vždy a všade venovaná mimoriadna pozornosť –či ide o nóbl reštauráciu alebo stánok s rýchlym občerstvením. Dokonca aj v obchodoch s potravinami kladú mimoriadny dôraz na estetiku.
Tou najvyššou formou japonského jedla a stolovania je kaiseki. Umelecky naservírované malé jedlá, ktoré sa podávajú na nízkom stolíku, pričom hostia ich jedia kľačiac na vankúšoch na zemi, majú takmer tisícročnú tradíciu. Výraz kaiseki nemá pôvodne s jedením nič spoločné, skôr s postením sa. Kai totiž znamená brucho a seki kameň. Horúce kamene si pôvodne dávali na svoje bruchá budhistickí mnísi, aby zahnali hlad. Pri náboženských ceremóniách totiž jedli minimálne, aby sa mohli lepšie koncentrovať.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?