Tam do špiku kostí nasiakol tamojšou vinohradníckou vášňou. Začal vínu rozumieť a vážiť si mravčiu, nikdy sa nekončiacu prácu okolo viniča. „Nešiel som tam nepripravený. Vzťah k vínu som si niesol už z domu, pretože aj môj otec manažér tento nápoj miluje,“ hovorí. V tých časoch však zbierka ešte nevznikla. Na to si E. Čížek počkal desať rokov, na chvíle ročného pôsobenia v Paríži vo farbách spoločnosti Kraft Foods. Okolo tridsiatky však už toho vedel dosť na to, aby pokročil od nadšenia k zberateľstvu.

Postupne umiestnil svoju zbierku na tri miesta. Priestory domu pri Prahe sú vhodné len na „príručnú“ vínotéku s približne 180 fľašami. Na chalupe pri Plzni vybudoval klimatizovanú pivnicu – dve tretiny fliaš sú investíciou na archiváciu. Okrem toho si prenajíma pieskovcové vínne boxy v Znojme, kam si môže po zabukovaní pozývať aj hostí. Už dlho sa tam však nedostal a počíta, že niektoré vína už zašli za zenit. „Takýto koníček chce dosť času. S mojím pracovným vyťažením sa neveľmi znáša.“ Na mysli má pozíciu generálneho riaditeľa spoločnosti Pernod Ricard Slovakia, vďaka ktorej delí čas medzi bratislavský biznis a manželku so štyrmi synmi v Čechách. Tunajšie pôsobenie mu však rozširuje aj zberateľské obzory. Teóriu totiž nezískaval na žiadnej škole a popri čítaní i víne, sledovaní bodovania a názorov znalcov sa s nápojom zoznamuje najmä pri zdroji. Preto mu aj stačia francúzske, české a v poslednom čase talianske vína. Teraz však pribudli aj slovenské. „Vo všeobecnosti ma zaujímajú odrody, ktoré sú niekde tradične doma alebo ich tam vyšľachtili. Nadchol ma Strekov 1075 a z odrôd novošľachtence Devín, Dunaj, Hron.“

Čo vyberať

Dobré ročníky aj napriek tomu, že dnešné technológie spravia aj z horšieho ročníka slušné víno. Z odrôd tie, ktoré sú v regióne výrobcu doma. Začať treba s jednoduchšími vínami a postupne zbierať aj teoretické vedomosti.

Za akú cenu

Hodnota za peniaze, rozumná hranica je 100 eur za fľašu. Nesústrediť sa na najdrahšie kúsky, ale skôr zaujímavosti – ťažšie zohnateľné vína z malých a neznámych výrob. Výhodné je nakupovanie vína, ktoré niekto objednal ako „en primeur“, ale neprevzal.

Keď koníček chutí nielen metaforicky

Koľko zbierať

Skutočnú zbierku od bežných zásob odlišuje množstvo fliaš – malo by presiahnuť dvojmesačnú rozumnú konzumáciu. Nechýbajú v nej archívne vína. Veď niektoré z dobrých francúzskych ročníkov 2009 a 2010 sa ocitnú na vrchole až o niekoľko desiatok rokov. Prognózy tohto času prinášajú hodnotiteľské publikácie.