Najprv ekonomický pokus: ako sa zmenia návyky normálneho Američana, keď bude nútený celý mesiac nakupovať jedlo len v čínskom supermarkete? Ako to ovplyvní jeho stravu? Bude ho to stáť viac než normálne? Tieto otázky si položil profesor ekonómie Tyler Cowen. A keďže je nadšený gurmán a domáci kuchár, experimentátorom sa stal on sám.

Výsledky ho potešili: jedol viac zeleniny, spoznal nové ingrediencie (nie všetky nevyhnutne chutné), začal robiť oveľa pestrejšie raňajky – a ušetril. Sám priznáva, že jeho pohľad na jedlo je veľmi ázijský: na každom mu záleží, nemusí byť drahé, ale musí byť dobré. „Američania potrebujú len niečo, čím si zaplnia žalúdok popri inej práci, pre Ázijčanov je jedlo hodné väčšej pozornosti,“ hodnotí. Jeho kniha si dala za cieľ nájsť – prostredníctvom ekonómie – pravidlá na hľadanie jedla, ktoré je zároveň dobré aj lacné. A popri tom vysvetľuje, ako mohlo americké jedlo za necelých sto rokov tak upadnúť či prečo sa mýlia ekológovia vo svojej zelenej honbe za lokálnymi biopotravinami.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa