Nie je to pravda, lebo kvalitné podniky už vznikajú aj na vidieku – dva z nich už dlhé roky patria medzi absolútnu slovenskú špičku. Keď vidíte značky áut na parkovisku, je vám jasné, že ľudia sú ochotní za gastronomickým zážitkom ochotní cestovať desiatky kilometrov. Alebo, ako hovorí popradský gastronóm Peter Sisák, za chutným jedlom „pôjdu ľudia aj mačke pod chvost“.
V tom sa začína Slovensko podobať zahraničiu, kde je bežné, že špičkové reštaurácie, ocenené najvyššími poctami, ako sú hviezdičky od Michelina, sa nachádzajú na vidieku. Niekedy dokonca uprostred polí, kde široko-ďaleko nič nie je. Aj tak sú vyhľadávané a oceňované.
Vybrali sme najlepšie slovenské reštaurácie, ktoré sídlia v menších či vo väčších dedinách a už roky sa im napriek nie centrálnej polohe darí. Vyberali sme z reštaurácií hodnotených v rámci TREND TOP reštaurácie a hotely 2018.
To najlepšie z najlepšieho
Afrodita, Čereňany.
Táto reštaurácia je doslova pionierom v slovenskej gastronómii, a to v niekoľkých smeroch. Jej majiteľ a šéfkuchár v jednej osobe Marián Filo bol prvý slovenský šéf kuchyne, ktorý sa pred rokmi odvážil ísť do vlastného projektu. Mal a má dosť nasledovníkov, no je suverénne „služobne“ najstarším šéfkuchárom – majiteľom. Kým niektorí zavesili vlastné reštaurácie skôr alebo neskôr na klinec, M. Filo, naopak, svoj biznis rozširuje.
Afrodita Zdroj: Jarmila Horváthová
Predjedlo v reštaurácii Afrodita Zdroj: Jarmila Horváthová
Afrodita je tiež prvou vidieckou reštauráciou, ktorá priniesla špičkový servis a kuchyňu. Ľudia sem chodia zďaleka, dokonca má heliport a majiteľ im dáva každú minútu pocítiť, že ich náklonnosť si veľmi váži. Kvalitou kuchyne aj servisu. Hovorí, že keď ľudia merajú k nemu cestu zo vzdialenosti niekoľko desiatok kilometrov, o to viac sa musí celá reštaurácia snažiť, aby mali z jej návštevy prvotriedny zážitok. Nie div, že Afrodita už niekoľkokrát vyhrala hodnotenie TREND TOP reštaurácie a hotely a pravidelne sa umiestňuje v TOP 5 najlepších slovenských podnikov.
Gašperov mlyn, Batizovce.
Pôvabná reštaurácia v citlivo zrekonštruovanom pôvodnom mlyne v dedinke pod Tatrami ponúka inovatívnu kuchyňu a rovnakú pozornosť ako kuchyni venujú výberu vín k jedlám. Nedá sa sem prísť len tak, varia len pre hostí, ktorí si miesto vopred rezervujú.
Gašperov Mlyn Zdroj: Jarmila Horváthová
Pri rezervácii sa pýtajú na preferencie
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?