Zuzana Seberíniová

Na kávovej plantáži Kona Joe pofukuje od Pacifiku jemný vánok. Stojíme na terase návštevníckeho centra plantáže a kocháme sa okolitým výhľadom. „Dajte si šálku našej vynikajúcej kávy, hneď sa vám venujem“, ozve sa za nami hlas Deepy Alban, rodenej Havajčanky a spolumajiteľky plantáže. Sadáme si teda na pohodlnú pohovku a vychutnávame rajský zážitok: v rukách voňavá káva, ktorá bola niekoľkými oceneniami ohodnotená ako najlepšia na svete, a pod nami výhľad na kávové plantáže havajského ostrova Big Island a na modrý oceán pod nimi.

Nápoj z raja

Západná strana Big Islandu, najväčšieho z Havajských ostrovov, je ako stvorená na pestovanie kávy. Mimoriadne úrodná pôda svahu sopky Mauna Loa a optimálne klimatické podmienky predurčujú kávu vypestovanú v tomto prostredí na výnimočné vlastnosti. Tento pás zeme okolo mestečka Kailua Kona je domovom viacerých kávových plantáží, z ktorých pochádza známa „Kona coffee“. Mestečko je predstavované aj ako jedno z najobľúbenejších havajských letovísk, najmä kvôli priaznivej klíme a vysokému počtu slnečných dní. Poznajú ho aj priaznivci triatlonu, lebo práve tu sa konáva početný Ironman, ten najklasickejší triatlon zložený z 3,8 kilometra plávania, 180 kilometrov na bicykli a 42,2-kilometrového behu.
 
Prvenstvo vo vyratúvaní jeho výnimočností však predsa len patrí káve – na jednej strane je tunajšia káva vyhlásená ako mimoriadne kvalitná, ale najmä: jedna z tunajších káv získava svetové ocenenia tej najlepšej na planéte. Káva z plantáže Kona Joe. Len ona je totiž pestovaná ako hrozno.

„Našu plantáž sme založili len v roku 1994. No už v roku 2001 sme získali ocenenie najlepšej novej kávy na svete,“ začína nás s patričnou hrdosťou sprevádzať po plantáži Deepa Alban. „Kávou žijeme, kávu milujeme. Len vďaka tomu môžeme byť takí úspešní,“ vyznáva sa. Kona Joe je vraj rodinná plantáž. Založili ju Deepa a jej manžel Joe, ktorého meno nesie. „Aj v súčasnosti pestujeme kávu len na dvadsiatich akroch. Napriek tomu, že sa stávame známymi, pracuje nás tu len niekoľko. Je to rodinný podnik, nepotrebujeme produkovať veľa. Ale to, čo vyprodukujeme, chceme mať naozaj kvalitné,“ pokračuje.

Príbeh ako z rozprávky

Počiatky plantáže Kona Joe však nie sú spojené s cieľavedomou prácou vybudovať najlepšiu havajskú kávovú plantáž. Príbeh sa začal oveľa romantickejšie. V roku 1986 prišiel doktor Joe Alban na Havaj na dovolenku. Ako milovník surfovania tu nebol prvýkrát, no v tomto roku tu spoznal Deepu. Zaľúbili sa a o niekoľko rokov sa zobrali. Spočiatku na Havaji nežili, radi sa sem však kedykoľvek vracali. Preto sa rozhodli kúpiť na Big Islande pozemok, vtedy ešte len ako miesto na oddych. „Na návštevách u susedov sme zistili, že títo pestujú kávu. Mala mimoriadne jemnú chuť, bola naozaj vynikajúca. Zasadili sme si niekoľko kávových kríkov aj my,“ spomína Deepa. „Postupne káva zachutila aj našim priateľom a začali sme pestovať trochu aj pre nich,“ hovorí o začiatkoch takmer rozprávkového úspechu. „Až v roku 1997 sa Joe v Kalifornii vo vinohrade inšpiroval a rozhodol sa, že skúsime sadiť kávovníky na spôsob viniča, teda do pravidelných úzkych pásov, priviazané na podporné konštrukcie. Spočiatku nebolo ľahké kávovníky vysadiť a udržiavať, keď sa to však podarilo, dostavil sa úspech, ktorý nikto nečakal,“ dopĺňa.

Najväčší pokrok za sto rokov

O tomto úspechu hovorí Deepa skromne, ale hrdo. Nielenže bola ich káva vyhlásená za najlepšiu novú svetovú kávu – to ich, samozrejme, teší –, ale viac hrdí sú majitelia plantáže na niečo iné. Odborníci vyhlásili spôsob pestovania kávovníka na spôsob viniča za jeden z najväčších pokrokov v pestovaní kávy za posledných sto rokov. Dnes už majú majitelia havajskej plantáže tento spôsob pestovania kávy patentovaný. V čom je taký výnimočný? „Tým, že sú kávovníky nasadené v pravidelných radoch s medzerami medzi sebou, dostáva sa im rovnomerný prísun slnečného žiarenia. U nás sa prakticky nemôže stať, že by boli niektoré kávové bobule na slnku viac ako iné. A preto, že sa všetkým bobuliam dostáva veľa slnka, má potom naša káva charakteristickú lahodne sladkú chuť,“ vysvetľuje Deepa.
 
Prechádzame pomedzi kávovníkové kríky a obdivujeme jednoduchý geniálny nápad, akým bola miestna plantáž vytvorená. Pritom až dodnes sa tu všetko od sadenia kávy až po zber zrelých kávových bobúľ vykonáva ručne. „Žiadne hnojivá, žiadne postreky,“ ubezpečuje nás Deepa. „Priamo na plantáži žijeme, nebudeme si svoje prostredie kaziť jedmi,“ vysvetľuje, kým prechádzame do malej pražiarne. „Takisto praženie a balenie kávy prebieha priamo tu, pod naším dohľadom. Máme teda stopercentnú kontrolu nad tým, čo vyprodukujeme,“ končí táto sympatická žena svoj výklad.

Doktor plantážnikom

Zatiaľ čo nás Deepa Alban sprevádza po plantáži, jej manžel Joe sedí práve v lietadle do Kalifornie. Vyštudovaný doktor medicíny totiž ostal verný svojmu pôvodnému povolaniu. „Dva týždne je Joe tu na Havaji, na ďalšie dva týždne sa každý mesiac vyberie do Kalifornie, kde má svoju ortopedickú ambulanciu. Jeho pacienti aj kolegovia si už zvykli, že pracuje len na polovičný úväzok, naučili sa to tolerovať,“ rozrozpráva Deepa o dvojitej profesii svojho manžela. Kým sa pán doktor na americkom kontinente venuje pacientom, na celý chod plantáže dohliada jeho útla žena. Tým sa však prekvapenia tejto mimoriadne zaujímavej dvojice nekončia.

Deepa nás berie do maličkej predajne suvenírov, kde na stene visí množstvo obrázkov. „Ja som ostala verná umeniu, ktorému som sa venovala už predtým. Tieto obrazy som maľovala ja,“ hovorí o kolekcii s jasne exotickou, havajskou tematikou. Na našu otázku, ako to všetko stíhajú, sa milo usmeje a dáva svoj jednoduchý recept: „Tu sme na Havaji, žijeme v raji. Tu ide všetko ľahšie.“

Autorka je spolupracovníčka TRENDU.