Je kulinárske umenie tiež umenie? Dá sa spojiť pôžitok z dielka špičkového šéfkuchára so zážitkom z umeleckých diel, či je to bohorúhačstvo? Tieto otázky provokujú gourmetov aj teoretikov umenia už desaťročia. Najmä po nástupe molekulárnej gastronómie, kde sa niektoré jedlá, vytvorené jej tvorcom Ferrianom Adriáom, naozaj viac podobali na výtvarné performance ako na jedlo. Slávny Španiel sa dokonca prepracoval v roku 2007 až do expozície súčasného umenia documenta (13) v nemeckom Kasseli, čo vyvolalo búrlivé diskusie. Sám Adriá sa vtedy vyjadril, že sa za umelca nepovažuje. „Som kuchár. Čo je umenie a čo nie, to je debata, ktorá sa vedie stáročia. Je mi jedno, či je vysoká gastronómia považovaná za umenie, rozhodujúce sú reakcie na ňu,“ vyhlásil pred výstavou pre nemecký denník Die Welt.
Najprv jedlo, potom zbierky
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?