Gastronómia v spolkových krajinách však urobila v posledných dvoch či troch desaťročiach naozaj veľký skok. Nemecko je napríklad v počte špičkových reštaurácií na druhom mieste v Európe, za Francúzskom. Teda ak sa za kritérium berú hodnotenia najprestížnejšieho svetového gastronomického sprievodcu Guide Michelin. Podľa neho má po Francúzsku najviac reštaurácií s troma hviezdičkami (čo je najvyšší možný dosiahnuteľný počet). Spolu jedenásť. Na porovnanie: v strednej Európe (aj s Rakúskom) nie je ani jedna.

Gastronomický zázrak

V čom spočíva nemecký gastronomický zázrak? Odpoveď je jednoznačná – v rastúcom ekonomickom blahobyte obyvateľov spolkových krajín. Šéfkuchár Pavel Pospíšil, ktorý žije v Nemeckej spolkovej republike vyše 40 rokov a v osemdesiatych rokoch minulého storočia mal jeho podnik aj cenenú michelinovu hviezdu, spomína, ako ľudia, keď začali mať viac peňazí, prichádzali na chuť aj dobrému jedlu. Začali viac cestovať a v zahraničí natrafili na kvalitné reštaurácie. Dobre jesť sa postupne stávalo súčasťou ich životného štýlu. Tak sa začala zvyšovať aj úroveň nemeckých reštaurácií. Pretože bola klientela, ktorá si mohla kvalitné a drahšie jedlo dovoliť.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa