Gastronómovia si majú svojich hostí vychovávať, pretože akých klientov si vychovajú, takí k nim budú chodiť. Ak budeme všetci variť menu za 3,50, tak sa nikam nepohneme. Týmito myšlienkami sa riadil Peter Sisák, nadšenec dobrého jedla a pitia, keď sa rozhodol otvoriť v Poprade – Spišskej Sobote podnik s konceptom, ktorý je známy v zahraničí, ale ojedinelý na Slovensku. Funguje sa tu totiž na objednávky.
Reštaurácia v jednom z dvorov na námestí v Spišskej Sobote má názov Víno and Tapas a pôvodne bola najmä o víne a španielskom malom občerstvení. Potom sa však začali množiť prosby priateľov a známych o obedy a večere, až sa Tapas bar postupne zmenil na reštauráciu – ale nie klasickú. Ak sem prídete z ulice, môžete si dať v prvom rade nápoje na báze hrozna, či už ide o mušt, vineu, víno, grappu, prípadne kávu a k tomu niečo malé na zahryznutie – niekoľko druhov tapas alebo fondue. Ak chcete gastronomický zážitok, treba si objednať stôl aspoň dve hodiny vopred. Vtedy si možno vybrať z dvoch druhov degustačného menu, jedno je päť- a jedno štvorchodové a k obidvom sa podáva 2x amuse-bouche. Víno and Tapas je klasickým rodinným podnikom, varí manželka majiteľa. Peter Sisák žartom hovorí že on vie uvariť maximálne čaj, ale jedlo je jeho vášňou a počas početných pobytov v zahraničí (zabezpečoval napríklad catering v slovenských domoch na niekoľkých olympiádach či výstavách Expo a bude mu šéfovať aj v Londýne) k tomu, ako vyzerá moderná gastronómia, bohato „pričuchol“. Hovorí, že fungovať na objednávky nie je na Slovensku, kde ľudia ešte stále nie sú zvyknutí rezervovať si stôl v reštaurácii, jednoduché, ale klientely pribúda. Polovicu tvoria firmy, druhú bežní ľudia. Veľmi často sa stáva, že prídu ľudia náhodne a keď vidia menu, vrátia sa.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?