Najväčším zlom slovenskej gastronómie sú majitelia reštaurácií, ktorí jej nerozumejú, lebo to nie je ich corebiznis. Pri rozhovore s niektorým zo špičkových šéfkuchárov o brandži zaznie táto veta takmer stopercentne. Fakt, že mnoho slovenských reštaurácií vlastnia ľudia, ktorí zarobili peniaze inde a ich pôvodné povolanie nemá s gastrobiznisom nič spoločné, je slovenským špecifikom. Ivan Kotzig, majiteľ Vidieckej reštaurácie a penziónu u Juhása v Košariskách pri Brezovej pod Bradlom, je tiež takýto príklad.
No tým sa jeho podobnosť s väčšinou negastronómov v tomto biznise končí. Najmä preto, že vyštudovaný elektroinžinier vlastnoručne pečie chlieb, robí knedle, domácu zmrzlinu, ťahá štrúdle. Alebo oberá slivky či jablká v sade za usadlosťou, v ktorej je jeho podnik. V tom sa varí podľa najnovších trendov, ktoré velia k návratu k pôvodným domácim surovinám.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?