Automobilový pretekár či futbalový tréner, čo sa drží v kondícii. Tak vyzerá na prvý i druhý pohľad. Sám hovorí, že v mladosti ho po práci pre rodičov najviac bavilo vŕtať sa v autách či hrať futbal za dedinský dorast. No nakoniec uspel práve v tom, k čomu ho často nie úplne nadšeného viedol otec.

Jeho šunky patria k najkvalitnejším v krajine. Vyvrátil nimi ponosy mnohých iných slovenských mäsiarov, že pri cenovom tlaku obchodných reťazcov sa prémiové mäsové výrobky takmer ani nedajú vyrábať. Vybudoval firmu s ročnými tržbami prevyšujúcimi 22 miliónov eur, ktorá aj počas krízy prijala 50 nových zamestnancov. Reč je o mäsokombináte Berto sk z Vysokej pri Morave a jeho majiteľovi Ignácovi Bertovičovi.

A budeš mäsiarom

Mäsiarske remeslo má u Bertovičovcov tradíciu. Farmárčeniu, chovu zvierat i mäsiarčine sa vo veľkom venoval už za prvej Československej republiky starý otec I. Bertoviča. Rodina však o pôdu i majetky v okolí Zohora prišla pri znárodňovaní a kolektivizácii. No v remesle pokračovala aj za socializmu. Otec I. Bertoviča pracoval v mäsokombinátoch v Malackách i v Bratislave. Popritom si mäsiarstvom privyrábal aj doma v Lozorne. I keď len v menšej miere, tak, ako to bol vtedajší režim ochotný strpieť. „Mali sme doma nejaké zvieratá a otec pre známych organizoval zabíjačky. Pomáhal som mu pri nich už ako dvanásťročný,“ spomína dnes takmer päťdesiatnik I. Bertovič.

V tom čase ho bavili skôr autá, motorky či futbal a v mäsiarstve sa až tak nevidel. No musel akceptovať rozhodnutie otca, že učiť sa pôjde za mäsiara. „Až neskôr som to ocenil, lebo mäsiarskym remeslom sa dá celkom dobre uživiť rodina,“ hovorí I. Bertovič.

Otec nepriviedol k mäsiarstvu len jeho, ale aj ďalších dvoch synov, staršieho i mladšieho brata I. Bertoviča.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa