Len dve hodiny autom na sever od rušného Sydney sa ocitnete v malebnom svete vína. Na európske pomery mladý –„len“ 180-ročný, ale zároveň najstarší a najznámejší vinársky región Austrálie je presiaknutý históriou.
Je kolískou austrálskeho vína, avšak nie je to žiadna skamenelina a patrí k austrálskym najuctievanejším vinárskym regiónom. Aj keď produkuje menej ako dve percentá austrálskeho vína. Predstava, že sa tu, keďže majú len 4 400 ha vinohradov, budete presúvať po vlastných z vinárstva do vinárstva, je však chybná. Mali sme čo robiť dva dni autom, aby sme zvládli aspoň tie najodporúčanejšie. Okrem najikonickejších odrôd pre Hunter Valley – Semillon a Shiraz, tu pestujú odrody Chardonnay a Verdelho, ale tiež Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir a Tempranillo. Jancis Robinsonová, jedna z Master of Wine raz povedala, že Semillon z Hunter Valley je úžasný dar Austrálie vinárskemu svetu. Tak sme sa hneď po vylodení pustili do ochutnávania pre nás nie veľmi známej odrody. Držiac sa bežnej predstavy v našej časti sveta, že vína Austrálie sú určené na rýchle vypitie do 2 – 3 rokov, pili sme ročníky 2011 a 2010. Prvé vzorky nám chutili ako limetková citronáda, boli svieže, korenisté a v horúcom austrálskom podnebí veľmi osviežujúce. To sme ešte netušili, aké prekvapenie nás čaká pri starom Semillone. Ten sme mali možnosť ochutnať vo vinárstve Tyrrell’s a išlo o Semillon 1999. Ak by ste dostali pri slepej degustácii pred seba toto víno, dali by ste ruku do ohňa za to, že podľa farby (sýta tmavožltá) bolo toto víno zoxidované, podľa vône (vanilka, toast) bolo v novom malom barikovom sude, podľa chuti (biskvit, toastová plnosť, med ) –áno, určite bolo v bariku...
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?