Vďaka vlhkému a miernemu podnebiu sa vyznačujú skvelou chuťou. Pálenka z jabĺk, alebo l’eau de vie de cidre, sa prvý raz objavila v dokumente z roku 1553. Vtedy v mestečku Cherbourg udelili prvé oficiálne povolenie na jej pálenie.
Názov kalvados (Le Calvados) ako pomenovanie miestneho jablčného destilátu, ktorý dozrieva v sudoch z dubového dreva, sa objavil až v 19. storočí. Jeho pôvod však siaha do roku 1588, keď sa španielska armáda pokúsila dobyť Veľkú Britániu. Podobne ako koňak či armaňak, aj kalvados je úzko zviazaný s regiónom, v ktorom vzniká. Nie každé vínne brandy je koňakom a rovnako ani každá jablkovica nie je kalvadosom. Pravý kalvados je spojený nielen s konkrétnou zemepisnou oblasťou pôvodu, ale aj so schválenými odrodami jabĺk a technológiou výroby – od destilácie, cez dozrievanie v dubovom dreve až po záverečné zmiešavanie vyzretých destilátov. Príprava kalvadosu sa začne tým, že jablká sa strojovo rozomelú na jemnú kašu, ktorá prejde dvoj- až šesťtýždňovým kvasným procesom, aby alkohol dosiahol 4,5 % objemu. Vykvasené jablčné víno sa už dá piť, no Normanďania ho predovšetkým destilujú. Existujú dva základné spôsoby destilácie kalvadosu. Prvý je charakteristický pre región Pays d’Auge (certifikát Appellation Contrôlée Pays d’Auge) a prebieha v kotlíkovom destilačnom prístroji z medi. Druhý spôsob sa používa v ostatných regiónoch a je založený na princípe kontinuálnej destilácie podobne ako niektoré rumy alebo armaňaky. Výsledný produkt získava certifikát Appellation Contrôlée Calvados.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?