Povedané slovami jedného z prevádzkovateľov – „voľakedy sme mali problém dostať sem hostí, teraz máme väčší problém získať stabilný a kvalitný personál“. Aj preto bola jednou z tém konferencie TREND Horeca Manažment 2016 práve personalistika a hotelieri diskutovali o tom, ako si udržať kvalitných zamestnancov.
Všetko hneď a naraz
Podľa Alžbety Staníkovej, riaditeľky Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene, ktorá patrí medzi najúspešnejšie na Slovensku, sa problémy s nedostatkom personálu začínajú už pri príprave. Záujem o profesie v hotelierstve a gastronómii stále klesá, aj v ich škole sa počet žiakov za posledné roky znížil. Podľa nej to vyplýva aj z toho, že robiť manuálne sa medzi mladými nenosí a aj celkovo je nálada v spoločnosti nastavená tak, že manuálna práca je považovaná za niečo podradné. Ďalším problémom je kvalita výučby na mnohých školách – a na tomto sa podľa A. Staníkovej nič nezmení, pokiaľ sa nezmení súčasný systém financovania podľa normatívov na žiaka a nezníži sa počet škôl. „Systém školstva je dobrý, len normatívy ho pokazili. V školstve je dosť peňazí, ale rozdeľujú sa zle. Bez racionalizácie siete škôl sa kvalita nezvýši, ale na to treba politickú vôľu,“ tvrdila.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?