Čínska kuchyňa má viac ako tisícročnú gastronomickú a kultúrnu tradíciu. Nejde v nej len o zahnanie hladu, ale zakladá sa na celkovej harmónii chutí, vôní, farieb, a na princípe piatich elementov, ktoré symbolizujú život. Prítomnosť dreva, ohňa, zeme, kovu a vody tu nájdeme hlboko zakorenenú v gastronómii aj v súčasnosti. Čína sa geograficky aj gastronomicky delí na viacero oblastí, pričom každá má iný štýl varenia. Na východe obľubujú jedlá zo šanghajskej kuchyne, na západe je to sečuánska a na juhu kantonská kuchyňa. Pekinská kuchyňa je už od konca 13. storočia ovplyvnená charakterom Pekingu ako hlavného mesta. Pre severnú Čínu je typické používanie rezancov a rôznych cibuľovitých rastlín, vrátane cesnaku. Šanghajská kuchyňa je ovplyvnená bohatstvom vody v tejto oblasti, preto tu k špecialitám patria pokrmy z čerstvých rýb a krabov. Charakteristické je tiež používanie cukru a sójovej omáčky, varené a jemne korenisté, aby sa zachovala prirodzená chuť mnohých prísad. Čínska kuchyňa je známa najmä tým, že sa používajú všetky časti tela zvierat, hmyzu aj rastlín, čo môže byť pre cudzinca prekvapujúce, fantastické, nechutné až desivé.

V Pekingu nás náš sprievodca, ktorý tu žil pol roka a pravidelne sa sem ako sprievodca vracia, zaviedol do štvrte Wang FuJing, kde sa dajú kúpiť rôzne špeciality. Trh bol plný. V stánkoch ponúkali rôzne grilované väčšie aj menšie chrobáky, hmyz, zvieratká, napríklad grilované bravčové kolená, malé kuriatka plné kostí, žaby, ale aj priadky morušové, škorpióny, hady, psy, mačky, ale aj čerstvé ovocie ponorené do medu alebo kandizované.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 2 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa