Rakúske vydanie francúzskeho bedekra Gault Millau zaradilo do svojho vydania pre rok 2013 štvrtýkrát aj Bratislavu. Bedeker je považovaný po sprievodcoch Michelin za druhé najuznávanejšie hodnotenie reštaurácií na svete, no v ľuďoch, ktorí v ňom od začiatku sledujú hodnotenia bratislavských reštaurácií, môže najnovšie vydanie vyvolať mierne rozpaky.

Počet zaradených reštaurácií klesá, tento rok ich je šesť. Gault Millau začínal pred štyrmi rokmi v Bratislave s deviatimi podnikmi, odvtedy do hodnotenia nezaradil ani jeden nový s výnimkou reštaurácie River Bank Hotela Kempinski River Park. Takže len vypadávajú podniky, ktoré pravdepodobne nespĺňali jeho kritériá, alebo ktoré zatvorili (vlani napríklad Francúzska reštaurácia hotela Devín a tento rok Camouflage). Pri reštaurácii Flowers hodnotitelia nepostrehli, že šéfkuchárom tu už nie je Jaroslav Žídek, hoci tam nepôsobí už rok a z nejakého dôvodu pri reštaurácii, ktorej dali najviac bodov (reštaurácia hotela Matyšák) neuviedli meno šéfkuchára Branislava Križana, hoci pri ostatných podnikoch mená šéfkuchárov uvádzajú.

Spoločným menovateľom všetkých šiestich hodnotení je, že s výkonmi kuchýň aj obsluhou boli hodnotitelia celkom spokojní. Veľkú pozornosť venovali aj ponuke vín a ich cenovej primeranosti. Tu už však také jednoznačne kladné hodnotenia neboli. Páčil sa im výborný pomer kvalita/cena vo Flowers. Tu odporúčali „vzhľadom na ceny vín a nízke ceny taxíkov v rámci Bratislavy dať si ešte aj druhú fľašu“. Veľmi im chutil aj Sauvignon Blanc vinárstva Matyšák a páčila sa im aj vínna karta, kde si podľa nich vyberie každý. Za veľmi kvalitnú a peknú označili aj vínnu kartu hotela Kempinski. Horšie dopadli s vínom reštaurácie Le Monde a UFO. Pri prvej sa v sprievodcovi píše, že „žiaľ, pri vínach stavili na celý svet, ale zabudli, že na Slovensku sa robia vynikajúce biele a červené vína“, v druhej kritizovali ceny vín ako neúnosné. „Na rozdiel od cien jedál, ktoré sú primerané, o cenách vín sa to nedá povedať. Dokonca ani slovenské vína si tu v podstate hosť nemôže dovoliť,“ konštatovali hodnotitelia v texte o UFO. Najviac bodov 14 a jednu čapicu dostala reštaurácia hotela Matyšák, ostatné dostali zhodne po trinásť bodov a tiež jednu čapicu. Ikonku čašníka, ktorú dáva redakcia bedekra za mimoriadne príjemnú obsluhu, dostali Flowers a Le Monde. Hoci najviac bodov dostal Matyšák, slovne dostala najlepšie hodnotenie River Bank, tu nemali nijaké výhrady ani k ponuke, ani k chutiam jedla. Všetky – doradu so šafranom, mangalicou s „fantasticky“ dochutenou šošovicou a „čertovsky dobrými bryndzovými knedľami“ a sorbet z mascarpone a rebarbory, „ktorého sa nevedeli dojesť“, pochválili. Inde mali drobné pripomienky, napríklad vo Flowers by mali viac soliť a koreniť, v Le Monde sa im k fettucinam s homárom a hľuzovkou zdal lososový kaviár „už príliš“, šťava k bravčovému filetu v Matyšákovi „by zniesla viac hríbov“, špenát k treske v UFO sa im videl zase príliš slaný, ale väčšinu jedál, ktoré chutnali, hodnotili kladne.

Bratislavské reštaurácie hodnotené v Gault Millau

Gault Millau o Bratislave

PRAMEŇ: Gault Millau