Inštitút finančnej politiky (IFP) zverejnil informácie vývoja tržieb z eKasy od začiatku koronakrízy až do 25.októbra. Ukazujú, že reštaurácie, ubytovacie zariadenia aj niektoré maloobchodné segmenty vykazujú minimá podobné tým v apríli. Ich tržby sú medziročne o 60 – 80 percent nižšie a nárast sa tak skoro neočakáva.

Prepad a neistota

Ťažké rozhodnutia podstúpili mnohí majitelia hotelov a gastronomických podnikov. Vedia, že situácia bude náročná minimálne do konca roka. Aká bude jar 2021, netuší nikto. Tohtoročný február sa spočiatku javil dobre, kým neudrela pandémia. Núdzový stav v ďalšom období škrtol tržby a znížil obrat u niektorých na hraničné čísla. Vývoj do budúcna neveští nič dobré. Krivka idúca po letnej regenerácii od septembra opäť nadol pripomína čísla z najhorších jarných mesiacov, keď si reštaurácie, služby ani hotely nevedeli so situáciou promptne poradiť a v podstate so zviazanými rukami čakali, čo bude. Jeseň je podľa vyjadrení gastronomického aj ubytovacieho sektora každoročne menej ziskovým obdobím, no teraz sú tržby ešte oveľa nižšie ako po iné roky. „Oproti predkrízovému februáru sú v reštauráciách nižšie o 60 percent a v ubytovaní dokonca o 80 percent,“ hovorí Branislav Žúdel z odboru makroekonomických analýz a prognóz IFP v Bratislave.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa