Firma stavala všetky hotely na zelenej lúke a ide o prvé certifikované pasívne hotelové budovy v Európe. Princípy fungovania hotelov vysvetlila na tohtoročnej TREND konferencii Horeca Manažment spolumajiteľka spoločnosti Katja Leveringhausová. Slovenských hotelierov mnohými vecami prekvapila.

Termoska za jedenásť miliónov

Explorer hotely sú postavené tak, aby sa energetické straty čo najviac minimalizovali. Majú napríklad špeciálnu izoláciu stien a strechy, trojité okná či osobitnú ventiláciu, takže pôsobia v podstate ako termoska. V zime nepotrebujú dodatočné vykurovanie a v lete klimatizáciu. Náklady na výstavbu každého hotela sa pohybujú medzi desiatimi a jedenástimi miliónmi eur.

„Tepelnú energiu získavame zo slnečného žiarenia, ale aj zo zdrojov, ktoré by bežnému smrteľníkovi nezišli na um. Trebárs z ľudského tepla hostí, ale aj z elektrických prístrojov, napríklad hriankovačov,“ vysvetľovala K. Leveringhausová. Vlastnú elektrinu získavajú zo slnka a dávajú si dodávať elektrinu z bioplynu. Aj tá je stopercentne CO2 neutrálna.

Oproti bežným hotelom podobnej veľkosti ušetria celkovo 70 percent energie, pričom na kúrenie až 85 percent energie a 60 percent elektrickej energie.

Využívajú všetkých naokolo

K ekologickému konceptu hotela patrí aj nákupná

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa