Poľnohospodárske družstvo Važec sa rozhodlo, že začne vyrábať potraviny. Navyše prešlo na režim ekologického poľnohospodárstva, bez chemizácie polí či využívania liečiv v chovoch zvierat. Tak teraz môže produkovať biopotraviny, ktoré majú vyššie ceny.
Nedávno družstvo rozbehlo vlastnú syráreň, v ktorej vyrába ovčí biosyr i bryndzu a predáva ich vo svojej novej predajni. „Budúci rok ideme v areáli družstva za 200-tisíc eur postaviť bitúnok, v ktorom budeme porážať hovädzí dobytok i ovce z našich ekologických chovov,“ hovorí predseda družstva Zoltán Strcuľa. Družstvo chová vyše tisícku kusov dobytka a osem stoviek oviec. Na svojom bitúnku ročne spracujú zhruba 800 ton živých zvierat.
Donedávna biomlieko či biomäso z družstva končilo v cudzích mliekarňach a mäsokombinátoch pomiešané so surovinami z iných neekologických fariem. Teraz, po spracovaní na vlastné biopotraviny, zarobia družstevníci viac.