Na raňajky zaskočiť na omeletu alebo croissant a čaj z čerstvého ďumbiera, na obed sa zastaviť na polievku a ľahký šalát, popoludní si posedieť pri kávičke alebo dať si pohárik s drobnosťou na zahryznutie. A možno si pri tom kúpiť dobrý olivový olej, fľašu vína či inú delikatesu. Jednou nohou dnu, druhou von; aj keď príjemná terasa s kresielkami a dekami proti chladu láka zostať dlhšie...
Wine bar & Tapas by ParCafé v obchodnom centre Retro bratislavského Ružinova si zvolil iný koncept než klasický reštauračný či bufetový. Z oboch si vzal to príjemnejšie – kombinuje jednoduché občerstvenie s obsluhou. Nápad sa zrodil ako mladšia sestra reštaurácie Parcafé, zaoberajúcej sa španielskou gastronómiou. Tapas totiž pochádza práve z Pyrenejského polostrova – ide o stovky drobností k nápojom či bez nich. Pôvodne slúžili najmä na zakrytie – ochranu sladkého sherry pred vínomilným hmyzom. Traduje sa, že Alfonso XIII. sa raz na ceste z Cádizu do paláca zastavil vo výletnom hostinci Ventorillo de Chato. Krčmár mu pohár vína prikryl plátkom šunky – nie proti muchám, ale vetru a piesku. Odvtedy sa takéto „pokrievky“ rozšírili po celej krajine. Podľa iného gastro-svetonázorového smeru treba tapas pripísať maurskej nadvláde. Drobnosti pod zub v malých mištičkách a tanierikoch patria totiž k zvykom arabskej kuchyne.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?