Podľa legendy naučil víno na Cypre robiť prvého smrteľníka Ikarosa sám boh vína Dionysos. Podľa skutočnosti tu víno poznali už pred 6 000 rokmi, čo dokázali archeologické nálezy talianskych vedcov. Bežný návštevník si zase môže v mestečku Pafos pozrieť atické mozaiky, na ktorých sú vyobrazení dvaja mladíci ležiaci na zemi po nadmernej konzumácii vína – jasný dôkaz, že tento nápoj tu poznali. Hovorí sa, že víno z Cypru sa dovážalo aj do Šalamúnovho chrámu a dodnes tu existuje vinárstvo, kde sa vyrábajú kóšer vína pre synagógy. Už Gréci a Feničania tu pili sladké dezertné vína a najznámejšie z nich, Commandaria, bolo údajne jedným z dôvodov, prečo ostrov dobyl turecký sultán.

Až do 90. rokov minulého storočia sa na Cypre vyrábali najmä lacné dezertné vína, keď však záujem o ne v zahraničí opadol, muselo sa vinárstvo preorientovať. Veľké podniky okolo Limassolu ešte stále venujú časť produkcie vínam na ďalšie spracovanie, no v posledných 20 rokoch vzniklo veľa malých vinárstiev, ktorých hlavným krédom je kvalita. Ide o rodinné podniky, pričom niektorý z členov študoval alebo študuje enológiu vo Francúzsku alebo Taliansku. Väčšina sa nachádza na podhorí pohoria Troodos a pri meste Pafos. Návštevníka najprv prekvapia moderné a veľkoryso riešené priestory vinárstiev vybudovaných často s podporou európskych peňazí, a potom, čo mu nalievajú do pohára – svieže, harmonické moky s bohatou aromatikou. Za najlepšie ročníky od roku 2000 považujú domáci 2000, 2004 a 2009.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa