Podľa legendy je Cyprus ostrovom zrodenia bohyne krásy Afrodity. Leží v Stredozemnom mori na križovatke troch kontinentov – Afriky, Ázie a Európy. Možno aj preto sa v cyperskej kuchyni snúbia vplyvy viacerých krajín, a tak je ťažké nájsť jedlo, ktoré by sme mohli nazvať čisto cyperským. Tamojší obyvatelia radi a dobre jedia. Určite treba ochutnať zapečené baklažány s mäsom, so zemiakmi a s bielou omáčkou moussaku. Svoje korene má síce v Grécku, ale nikto ju nedokáže pripraviť v keramickej nádobe tak chutne ako Cyperčania. Je to jedlo, ktorého príprava je prácna, ale dostanete ho aj v tej najmenšej taverne. Medzi mladými i staršími je obľúbené macaroni pastitsio, ktoré je najlepšie jesť hneď po uvarení. Na jazyku sa vám budú doslova rozplývať rôzne druhy syrov, bešamelová omáčka, krásne voňajúce muškátovým orieškom a škoricou. Zvláštnym jedlom je aj do zlatista grilovaný syr halloumi. Jeho plátky sa podávajú na horúcom tanieri, ktorý je poliaty dresingom, ozdobí sa výhonkami koriandra alebo petržlenu. K tomu chlebové placky a určite nikto neodolá.



Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa