Keď ste na Cypre a rozprávate sa s miestnymi o jedle a regionálnych špecialitách, určite hneď na začiatku započujete výrazy ako meze a halloumi. Ak sa vám zdá, že ste sa s podobnými slovami už niekde – napríklad v Oriente stretli, tak vás pamäť neklame. Meze alebo malé porcie jedál či predjedál sú obľúbené aj v orientálnych kuchyniach podobne ako syr halloumi, len ich názvy trochu variujú.
Tak ako je Cyprus na rozhraní troch kontinentov – Európy, Ázie a Afriky a bol v minulosti križovatkou najrôznejších dobyvateľov (samostatnosť získal ostrov až v roku 1960), tak je aj jeho kuchyňa mixom národov, ktoré sa tu na niekoľko desiatok alebo aj sto rokov usadili. Každý tu nechal niečo svoje, resp. obyvatelia ostrova si vybrali z nich, čo im vyhovovalo. Takže tu nájdete niečo z gréckej kuchyne, arabskej, tureckej, ale aj indickej v podobe kari a zázvoru, čo je spomienka na časy, keď ostrovu vládli Briti.
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?